Bár az előkészítés több mint egy évig húzódott, a Neptun lándzsája fedőnevű hadművelet alig negyven percig tartott. A pakisztáni Abbottabad városára vasárnap éjjel lecsapó amerikai különleges erők mintegy 25 fős csoportja rövid tűzharcban megölte a világ legkeresettebb emberét, Oszama bin Ladent, az al-Kaida vezérét. Bár műszaki hiba miatt kénytelen voltak hátrahagyni egy helikoptert, az amerikaiak veszteséget nem szenvedtek.

 

A hathónapos alapkiképzés neve Basic Underwater Demolition (nagyjából azt jelenti: alapvető vízalatti rombolás). Ennek zárása az úgynevezett pokol hete, egy 120 órás teszt, amelyen a katonáknak minimális pihenés mellett folyamatosan gyötrő fizikai feladatokat kell végrehajtaniuk. Aki ezen átmegy, már SEAL-tagnak mondhatja magát, bár az egyéves speciális katonai kiképzés csak ez után kezdődik.

A BBC megszólaltatott egy korábbi SEAL-tagot, Stew Smith-t, aki nyolc évig szolgált a különleges egységnél, ma pedig felkészítő táborokat szervez olyanoknak, akik szeretnének jelentkezni a kiképzésre. Azt mondta: a jelenleg futó turnust 245-en kezdték meg, de 190-en már az első három hét folyamán kiestek.

„Amikor az első maratonidat futod, a célod csak az, hogy befejezd, túlélő üzemmódban vagy. De ha idő előtt kidőlsz, körülnézel és látod, hogy a kenyai épp megpróbál egy percet javítani a saját legjobb idején” – mondta az egységnél uralkodó szellemről a BBC-nek Smith.

Még többet olvashat a SEAL-ről Tiboru katonás blogján, a Posr.hu-n.