Az iskolai szegregáció okán született feljelentések, „a hatalmas szülői, szakmai ellenállás ellenére végrehajtott példátlan iskolai integráció „, a helyi és az országos nyilvánosság előtt, nemcsak egy szép estére szólóan szopatták szét az éppen image váltást reprezentálni akaró új miskolci brandet, 2004 – et követően. Ez azért jutott eszembe, mert Fedor Vili, akinek az égisze alatt a fenti abnormalitások sora megtörtént, most, mintha a Holdról jönne, aggódni kezdett azért, mert négy miskolci oktatási intézmény további működtetésére különböző magyarországi egyházak  jelentkeztek be.

De ez még mindig semmi.

Ahhoz képest, hogy sajtótájékoztatója másik szereplője, aki a közvagyon evangélikus, meg görög és római-katolikus kezekre jutásáért aggódott a nyílt színen, ki is volt

  .

 

Bizonyos Veres Gábor nevű, diósgyőri mákospatkó.

Aki néhány esztendővel ezelőtt, egy most nem akarom leírni, hogy milyen kitűnő és bizalomgerjesztő társaság képviselőjeként szerzett kormánygaranciát pár milliárd forint (!!!!)értékben, a köztársaságunk demokratikus kormányától, hogy az ő fasza kis ötletét támogassa már. És első körben legalább is Gyurcsányék okézták, hogy Veres közreműködésével, vidéki rádiók közvetítenek majd magyar bajnoki labdarúgó mérkőzéseket a pár milliárd forint kormánygaranciáért cserében. Belorussziától kicsit dél-nyugatra.

De hagyjuk is. Hiszen nem sokon múlott, de azután semmi nem lett az egészből.

Ám most mégis, a nyílt színen merészelt összeállni a Fedor a Veressel. S lett belőlük ez a kései szocialista, helyi szenvelgés: mintha semmi sem történt volna, és éppen kacagva szeretnének átszaladni az életen.

Visszatérve, összefoglalva: tehát az egyik – a Fedor – a nép hangjának az elveszejtése, a másik – a Veres – a nép pénzének az elveszejtése miatt aggódott.

Beszarás.

Ahogy Köves Dini, a Megáll az időben mondja.

Természetesen a diákokat, a szülőket, az összes iskolai dolgozót a Fáy középiskolában, a két általános iskolában és a szóban forgó óvodában meg kell hallgatni a döntés előtt. A törvény is előírja ezt. ( Egyébként úgy tudom, mindez megtörtént.) Hiszen a városi közösség fontos ügyeiről csak az érintettek és az egész közösség választott képviselőinek a megszólalása, a vitája után lehet dönteni felelősen. És lehetőleg úgy, hogy helyrehozhatatlan hátrány egy diákot vagy egy családot se érjen: ha valaki a város közgazdasági középiskolájában nem szeretne görög-katolikus szellemiséggel szembesülni, például választhasson más közgazdasági középiskolát. Miskolcon tudomásom szerint erre megvan, meglesz a lehetőség: a fiatalok mehetnek a Barossba, vagy az éppen a Fedorék égisze alatt, az integrált szakképző program révén „felfuttatott” Berzeviczybe.

Amúgy tehát, komoly témák és komoly városi diskurzust igénylő ügyek a fentiek.. Még akkor is, ha ezek ott szerencsétlenkednek maguk körül.