A Népszabadság információ szerint újraszabályozná a kormány a munkaerőpiacot. Megújításra szorul a munka törvénykönyve a kormány szerint, előbb azonban összeállítanak egy nemzeti munkatervet. A Nemzetgazdasági tárca illetékese szerint a választások óta meghozott intézkedések az egyensúly megteremtését szolgálták és nem volt mindig lehetőség annak mérlegelésére, azoknak milyen hatásuk lehet a foglalkoztatásra. 300 ezer új munkahely megteremtését vállalja 2014-ig a kormány. A legproblémásabbnak a pályakezdők elhelyezkedését látják, valamint azt, hogy a rendszerváltás óta jelentős rétegek szoktak el a munkától. A nemzeti munkaterv arra szolgálna, hogy feltárják a problémák jellegét, és megoldást is nyújtanak a kialakult helyzet kezelésére.

A Magyar Nemzet szerint a hét második felében kezdődnek az egyeztetések a szakmai szervezetekkel a gyógyszerek állami támogatásának megkurtításáról. A Széll Kálmán-tervben szereplő pénzkivonás 120 milliárd forintos összege még akár csökkenhet is. A lap információi szerint a tárcaközi egyeztetéseken a Széll Kálmán-tervben szereplő pénzügyi cél elérésére két változat körvonalazódott. Az elsőben a gyógyszerár-támogatási rendszer teljes átalakítása, a jelenlegi biztosítási feltételeket is megváltoztató rendszer kialakítása a cél. Ez az átalakítás alapjaiban érinti a hazai gyógyszerellátást. A második alapverzióban nem tervezik a hatósági ár bevezetését, hanem bevételnövelő intézkedésként 12 százalékról 18 százalékra emelnék a a gyártók által fizetett különadót.

A Világgazdaság arról ír, hogy a csőd szélén állnak a magyarországi állami filmstúdiók; ha a kormánybiztos által fémjelzett nemzeti filmes stratégia nem rendezi megfelelően a helyzetüket, ez év őszén a felszámolás sorsára juthatnak A vagyonkezelő tulajdonában álló Dialóg, Hunnia, Objektív és Budapest Filmstúdió Kft. az utóbbi években piaci bevételekhez nem tudott jutni, szinte kizárólag a filmről filmre kapott állami pályázati pénzekből próbált megélni. A kegyelemdöfés azonban a Magyar Mozgókép Közalapítvány forrásainak zárolása volt a lap szerint, így nem készülnek hazai filmek, a tetszhalottá vált filmstúdióknak szinte semmilyen jövedelmük nem maradt.

A Napi Gazdaság szerint változatos képet mutatnak a helyi bértárgyalások az e hét végére meghirdetett szakszervezeti demonstráció előtt. Van, ahol a konjunktúra lehetővé teszi az elmúlt két év elmaradásainak pótlását is, de van, ahol tavalyi nettót se tudják szinten tartani a munkaadók. Az állami szektorban is több helyütt várnak arra a dolgozók, hogy munkaadójuk eleget tegyen a kormányzati kívánságnak, miszerint senki se járhat rosszabbul az új adórendszerrel. A parlamenti bérmonitoring- bizottságnál még a beérkezett adatok összesítése, elemzése zajlik és egyeztetne k a szakmai szervezetekkel is.
inforadio.hu