Hát nem ezt ígérték. Luxusautók és telefonok a kormányzatnak

(illusztráció)Nem ezt ígérték! Nem sajnálja a pénzt a kabinet, ha luxusautók vagy éppen kormányzati telefonok beszerzéséről van szó. A Blikk értesülései szerint a héten több Audi Q7 típusú luxusautót is kapott a Terrorelhárítási Központ (TEK) a „veszélyes bűnözők elleni harchoz”.
A kabinet titkolja: mennyibe kerültek. Az új szuperautók – amelyek darabja listaáron 15 és 40 millió forint közötti összegbe kerül – a hét elején érkeztek meg az egyik legnagyobb magyar autókereskedő cég budai telepére.

A Blikk fotósának ott sikerült lekapnia a gépcsodákat, amelyeket valószínűleg a TEK munkatársai fognak használni. Kíváncsiak voltunk, hány ilyen luxusautót vásárolt a kormányzat, hogy mennyibe került a beszerzés, és hogy pontosan mire fogják használni a Q7-es Audikat, ám a Miniszterelnökségtől, amely a TEK kommunikációs ügyeit intézi, kitérő választ kaptunk.

– A Terrorelhárítási Központ az elmúlt időszakban több eszközt is beszerzett a különösen veszélyes bűnözők elleni harchoz – közölte lapunkkal Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. Mint fogalmazott, a beszerzések a jogszabályi előírásoknak megfelelően történnek.

– Azt senki nem várhatja el, hogy a bűnözők elleni harc során használt eszközöket a TEK nyilvánosságra hozza, elképesztő versenyelőnyt adva a bűnözőknek, akik soha nem fedik fel az általuk használt eszközöket – mondta. Szijjártó a konkrét számokra és összegekre vonatkozó kérdéseinkre nem válaszolt. Kerestük az autókereskedő cég illetékeseit is a járművekkel kapcsolatban, ám ott azt közölték: csak a TEK adhat felvilágosítást.

Nem csak autókra, kormányzati telefonokra is bőven van pénz a költségvetésben. A Napi Gazdaság értesülései szerint ugyanis a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) felügyelete alá tartozó Központi Szolgáltatási Főigazgatóság mobiltelefonok szállítására írt ki közbeszerzést. A telefonokért nettó 175 millió forintot fizetne a kormányzat. A közbeszerzésen alsó, közép- és felső kategóriás készülékekre lehet ajánlatot tenni. A fenti beszerzések azért is meglepőek, mert tavaly nyáron azt ígérte Orbán Viktor miniszterelnök, hogy ilyesmire az új kormány nem fog pénzt költeni.

– Teljes telefon-, bútor-, gépkocsivásárlás- és -cserestop, leállítás a közszférában – fogalmazott júniusban, az első gazdasági akcióterv bejelentésekor az Országgyűlés előtt a kormányfő. – A kormányváltás után hirdetett beszerzési stop csak 2010-re vonatkozott, 2011-re nem – magyarázták az NFM-ben, hogy a kormányfő ígéretével ellentétes beszerzés miért elfogadható.

Blikk-információ