Mintegy 311 millió forint értékű beruházáscsomagot valósít meg Borsod megyei , tiszaújvárosi üzemében a ReMat Hulladékhasznosító Zrt., amely a projekt megvalósításához 155 millió forintot nyert el a hulladékhasznosítási célú technológia fejlesztések segítésére kiírt pályázaton – tájékoztatta közleményében a társaság kedden az MTI-t.

A közlés szerint a műanyaghulladékok feldolgozásával foglalkozó társaságnál megvalósuló beruházás legértékesebb része egy új „regranuláló gépsor” beszerzése, amelynek üzembe állítása éves szinten 660 tonnával növeli meg a cég másodnyersanyag-gyártó kapacitását.

Az új fejlesztési projekt végrehajtása kedden indult. A fejlesztés részeként néhány hónapon belül egy teljesen új regranuláló gépsor érkezik a társaság Tiszaújvárosban található üzemébe, amelynek beszerzése mintegy 170 millió forintba kerül. Az új gép kapacitása óránként 600 kilogramm, amelynek révén a hulladékhasznosító vállalat éves szinten 660 tonnával növeli termelését a tervek szerint, a lakossági szelektív gyűjtésből eredő hulladékok feldolgozásában gyakorlatilag megduplázva eddigi hasznosító kapacitását.

A növekvő mennyiségű lakossági műanyaghulladék előkezelésére a vállalat egy új, óránként 300 kilogramm kapacitású vizes fóliadaráló és mosó rendszert is megvásárol. Az új berendezések mozgatásához és karbantartásához egy új daru is szükséges, amely már a birtokukban van.

A mosósor kiszolgálásához a jelenleg meglévő szennyvíz- előkezelő rendszert tovább bővítik, emellett ugyancsak a kiegészítő beruházások közé tartozik száz darab görgős konténer beszerzése, amelyek a beérkező hulladék, és a kész másodnyersanyag tárolására szolgálnak.

Olasz László, a ReMat Zrt. vezérigazgatója rámutatott: Magyarországnak a jövő év végére el kell érnie, hogy a képződő csomagolási hulladékok legalább 60 százalékát hasznosítsák, s ezen belül az anyagában történő hasznosítás aránya legalább 55 százalék legyen. A ReMat Zrt.-nek, mint Magyarország legnagyobb műanyaghulladék-feldolgozó vállalatának – alapvető célja, hogy a szelektíven begyűjtött műanyag hulladékok hasznosítását tovább növelje”.

A vállalat havonta mintegy 1000 tonna műanyag hulladékot vesz át és hasznosít, amelyen belül egyre nagyobb részt képvisel a lakossági szelektív hulladékgyűjtésből származó mennyiség.

A ReMat Zrt.-t 1995-ben alapították a Tiszai Vegyi Kombinát területén, az üzemben képződő technológiai hulladékok begyűjtésére és értékesítésére. A társaság 1997-ben kezdett el a műanyag hulladék feldolgozásával foglalkozni, 1999. óta ez a fő profilja. A ReMat csoport forgalma 2010-ben megközelítette a 3 milliárd forintot, amelyből a – jelenleg 115 embert foglalkoztató – ReMat Zrt. 2,2 milliárd forinttal vette ki a részét.