Markolóval szedték ki a halakat a felsőzsolcai gátépítés helyszínén. A halőrök körülbelül 50-60 kiló, 100-150 darab halat találtak az építkezést végző cég telephelyén, egy részüket feldolgozva.

Az ügyben nyomoznak. A környezetvédelmi felügyelőség szerint a gátépítés az árvízi veszélyhelyzet miatt elsőbbséget élvez, a kotrást ennek ellenére kíméletesebben kellett volna végezni – hangzott el vasárnap az RTL Híradóban.

A Kis-Sajó érintett részén a halak a telet az iszapban mozdulatlanul vészelik át, ezért nem tudtak elúszni a markoló elől, így könnyen kiemelhették azokat. Védelmük érdekében télen a hatóság nem is engedélyezi a folyók kotrását.

A gátrendszert két hete kezdték építeni, a kormány a térségben veszélyhelyzetet hirdetett, hogy az árvízvédelmi munkák gyorsabban menjenek. A Kis-Sajó kotrásánál kivételesen eltekintettek a szigorú környezetvédelmi előírásoktól, a veszélyhelyzetre hivatkozva.

A szakember szerint a kotrást ennek ellenére kíméletesebben kellett volna végezni. A megdermedt halakat át kellett volna helyezni a folyónak egy másik szakaszára, ahol nagyobb esélyük lett volna a túlélésre.

A rendőrség egy embert hallgatott ki az ügyben, ellene lopás miatt indult eljárás.