Nem miskolci színekben állt a dobogóra Németh Csaba  a híres  ultrafutó

Ezüst Las Palmasból A miskolci Németh Csaba élete eddigi legnehezebb ultramaratoni futó versenyén is dobogóra állhatott az elmúlt hétvégén, a Kanári-szigeteken .

A 123 kilométeres, közel 5 ezer méteres szintemelkedéssel nehezített TransGranCanaria elnevezésű terep ultrafutó viadal háromszáznál több indulója – köztük a Vidi.hu által támogatott Németh Csabával és Lőrincz Olivérrel – a déli parton található Playa de Inglesses-ből rajtolt el, hogy több 1500 méter feletti hegycsúcs (mint például az 1813 méteres Roque Nublo) leküzdését követően érkezzen meg a Las Palmas-ban kijelölt célba.

Az égiek olyannyira nem voltak kegyesek az idei terep-ultrafutó szezonnyitó indulóihoz, hogy a startpisztoly éjféli eldördülését követően hat órán keresztül folyamatosan eső áztatta őket.

„A tengerparton kezdtünk egy homokos szakasszal, majd jött egy vizes folyómeder, aztán pedig elkezdődött a hegy” – tudtuk meg hazaérkezését követően Németh Csabától. „Borzasztóan nehéz volt a pálya, ilyen viszonyokat eddig még soha nem tapasztaltam, ilyen nehéz pályán még nem futottam. A 2000 méterhez közeli magasságba érve mindössze 3 Celsius-fok volt a hőmérséklet, amit rövid nadrágban viseltünk el. A kaktuszokkal, pálmafákkal és hatalmas kövekkel övezett mediterrán terepen egy pillanatra sem lehetett kiengedni, végig nagyon kellett figyelni. A macskakőhöz hasonlóan csúszós sziklákon elképesztően nehéz futni. A szintén nehéz terepnek minősülő Dolomitok ehhez képest egy jól futható ,,teniszpálya”. Egy 15 tagú élbolyban 15 kilométerig haladtunk együtt, majd nem sokkal később én álltam az élre, 20 km-től 82 km-ig vezettem, 1-6 perc közötti előnnyel, az emelkedőkön nőtt, a lejtőkön csökkent a fórom. A 82. km-nél, a második étkezős frissítőnél ért utol az egyébként már két hete a helyszínen edzőtáborozó, így a pályát már kiválóan ismerő, nagynevű spanyol és francia vetélytársam, akikkel együtt mentünk tovább. A kisebb emelkedőkön hiába léptem el riválisaimtól, ők kiváló lejtőfutók lévén rendre behozták a kaptatókon szerzett hátrányukat. A lejtős szakaszokból álló utolsó 30 kilométer a North Face csapat két menőjének kedvezett, akik ekkor leszakítottak. Hét kilométerrel a cél előtt sikerült visszaszereznem a második helyet és a célig több mint hat perccel magam mögé utasítottam a Tour de Mont Blanc korábbi ezüstérmesét, Sebastien Chaigneaut” – meséli a verseny történetét a kiváló sportember..

Végeredmény:

1. Zigor Iturrieta (spanyol) 13:22:37 óra,

2. Németh Csaba (Nomadsport-Trackabee) 13:38:37,

3. Sebastien Chaigneau (francia) 13:45:05,

…6. Lőrincz Olivér (Budapest) 15:20:25.