Nagyon erős földrengés rázta meg Japánt

A legmagasabb szintű szökőárriadót rendelték el Japánban

, miután rendkívül erős földrengés rázta meg az északkeleti partvidéket. A víz autókat, épületeket sodort el. Tokióban pánik tört ki, a közlekedés megbénult.

Az amerikai földtani intézet szerint 8,8-as földrengés volt a Richter-skálán pénteken Japán északkeleti partvidéke közelében.

Előbb hat, majd tíz méter magas hullámra vonatkozó cunamiriadót rendeltek el, jelentette az NHK állami televízió. A BBC [1] szerint ez a legmagasabb szintű figyelmeztetés.

Tokióban pánik tört ki, az emberek az utcákra menekültek, több millió háztartásban nincs áram, leállt a metróközlekedés.

Hivatalosan is megerősítették, hogy a Tokiótól északkeletre fekvő Ibaraki prefektúrában egy ember életét vesztette. Az NHK korábban sok sérültről számolt be. Fukusima prefektúrában összeomlott egy szociális célú épület, legalább tíz ember eltűnt.

Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint a rengés 125 kilométerre a parttól, tíz kilométeres mélységben történt. A cunami 800 km/h sebességgel halad.

Az NHK televízió képein az látható, hogy a cunami hullámai a Mijagi prefektúrában egy folyóvölgyben felfelé haladnak, farmokat, ipari épületeket és autókat sodornak el. A tudósító szerint a cunami több hullámban érkezik, és a térségben mindenkit arra kér, hogy azonnal menjen magasabb helyre.

A környéken lévő épületekben a helyiek a magasabb emeletekre húzódtak, több helyen fehér lepedővel integetnek a tévések helikoptere láttán.

Mijagi prefektúrában és Szendai városban hatalmas pusztítást végzett a cunami, ami a helyi katasztrófavédelmi szolgálat szerint még órákig 6-8 méteres hullámokkal fenyegeti a partvidéket.

A főváros kikötőjéből eddig ismeretlen eredetű füst szállt fel. Az ország északi részén leállították a gyorsvasút-közlekedést, írja a Reuters. A korábban lezárt tokiói Hanada nemzetközi repülőtéren a négyből két kifutópályát megnyitottak.

A hadsereg nyolc katonai gépet riasztott, hogy a levegőből mérjék fel a károkat. A térségben leálltak az atomerőművek, az olajfinomítók, nem működnek a telefonhálózatok.

A földrengés hírére a tőzsdeindex zuhanni kezdett, a Nikkei ötheti mélypontra esett. A jen a rengés előtti 82,80-as dollár jegyzésről 83,29-re gyengült. A központi bank közölte, mindent megtesznek a pénzügyi stabilitás érdekében.

Linda Sieg, a Reuters tudósítója elmondta: több mint húsz éve él Japánban, de valószínűleg ez volt a legnagyobb földrengés, amit tapasztalt. „Az épület sokáig rázkódott, a hírközpontban sokan a védősisak után kapkodtak, néhányan az asztal alatt kerestek menedéket”, mondta.

A cunamiriadót a régió katasztrófavédelmi szolgálata kiterjesztette Indonéziára is, valamint a teljes csendes-óceáni térségre: Hawaiira, Ausztráliára, Új Zélandra, Chilére, Perura és Mexikóra.