A sikeres észt modellt vették alapul a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kialakításánál – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a január elsejétől működő állami szervezet elnökhelyettese. Varga Árpád arról is beszélt, hogy az áfa-visszaigénylések jogosságának vizsgálatára és a vendéglátó-ipari vállalkozások ellenőrzésére összpontosít az adóhatóság 2011-ben.

Az adó- és a vámhivatal összevonásához az észt modellt vették alapul; ott az első szakaszban az irányító szervezet olvadt össze, majd az informatikai rendszer, a folyószámlák és végül a régiós és megyei kirendeltségek. Magyarországon a több éves folyamat első lépései zajlanak: felállt a kormányhivatal és egyesült az informatikai rendszer, de a többi még hátra van – mondta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) alelnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

Ez a második kísérlet a két szervezet integrációjára: 1995-ben már felvetődött ennek szükségessége, de a politika kihátrált mögüle. Pedig több, akkor ugyancsak az unióba igyekvő államban megtörtént az összevonás – magyarázta Varga Árpád.

A szakember szerint sok kellemetlenséget spórolt volna meg magának Magyarország, ha hamarabb egyesíti a hivatalokat. A vámosok így évekig olyan feladatokat végeztek, amelyek klasszikusan nem az ő, hanem az adóhatóság munkatársainak tevékenységi körébe tartoznak. Ilyen volt például a jövedéki és a regisztrációs adó, valamint a termékdíj és az energiaadó kezelése.

Varga Árpád arról is beszélt, hogy a NAV idén elsősorban a vendéglátó-ipari egységeket,a reklám- és piackutatókat, a munkaerőpiaci szolgálgatásokat nyújtókat, illetve az egyéb személyi szolgáltatásokkal foglalkozó vállalkozásokat, például a fodrászokat ellenőrzi majd kiemelten.

Emellett továbbra is nagy figyelmet fordítanak a kiutalások előtti ellenőrzésekre annak érdekében, hogy megakadályozzák a jogosulatlan visszaigénylések kifizetését. Ez azért is különösen fontos, mert a megállapítások 85 százaléka áfához kapcsolódik – hangsúlyozta a NAV elnökhelyettese.

Kiemelten kezelik továbbá a bevallások utólagos ellenőrzése során a fiktív számlázás, valamint az értékesítési láncok felderítését – fűzte hozzá Varga Árpád.
inforadio.hu