A Sumitomo Electric Industries részvényei két és fél éves csúcsra ugrottak pénteken, miután

a japán társaság bejelentette: új típusú újratölthető akkumulátort fejlesztett ki, amely alternatívát kínálhat az autókban jelenleg egyeduralkodó lítium-ion akkukkal szemben – tudósított a Reuters.

Az új, nátrium alapú akku a tervek szerint otthoni használatra is alkalmas lesz, emellett buszok, autók, teherautók és targoncák meghajtását biztosíthatja. A Sumitomo 2015-ben vezetné be a piacra az újdonságot.

A társaság közleménye szerint az új telep segítségével egy elektromos jármű egyetlen töltéssel kétszer akkora távolságot tud megtenni, mint a jelenleg ismert akkukkal. A Sumitomo mérnökei azonban azt is megjegyzik, jelenleg a technológia még nem alkalmas a tömeges alkalmazásra. Míg ugyanis a lítium-ion cellák szobahőmérsékleten is működőképesek, a Sumitomo Electric telepei 80 Celsius fokos hőmérsékleten üzemelnek, ami lényegében kizárja a személygépkocsikba történő beépítést.

A fejlesztések mostantól arra irányulnak, hogy csökkentsék az akkumulátor működési hőmérsékletét és biztonságosabbá tegyék működését – jelentette be a társaság szóvivője, hozzátéve, egyelőre egyetlen autógyártóval sem tárgyaltak az alkalmazásról.

A japán lítium-ion akkuk gyártói – köztük Sanyo Electric – szoros versenyben vannak kínai riválisaikkal, például a BYD céggel, akik folyamatosan fejlődnek és kezdenek betörni az elektromosautó-iparba. A befektetők a technikai nehézségek ellenére komolyan vették a Sumitomo bejelentését: a társaság részvénye 7,8 százalékkal emelkedett, forgalma pedig négyszerese volt az előző napinak.