A Magyar Energia Hivatal (MEH) csütörtöki határozatában 10 millió forint bírságot szabott ki a Tigáz Tiszántúli Gázszolgáltató Zrt.-re, mert a cég nem adta át 760 felhasználó kapacitását az – általa fizetésképtelennek minősített – Emfesz Kft.-nek.

Az Emfesz tavaly december 31-én kérte a hivatalt, hogy vizsgálja meg a Tigáz magatartását a kapacitás átadások elmaradása miatt. A tiszántúli gázszolgáltató a közigazgatási hatósági eljárásban azt közölte a hivatallal, hogy 2011 január elsejei hatállyal 5.064 felhasználási helyre vonatkozóan tartott nyilván kereskedőváltási kérelmet – olvasható a MEH határozatának indoklásában.

Hozzáfűzik: a Tigáz elismerte, hogy 760 felhasználó kapacitását nem adta át az Emfesznek, indoklása szerint azért, mert szerintük a cég pénzügyileg ellehetetlenült, fizetésképtelenné vált, valamint mert a MEH január 5-én 90 napra felfüggesztette az Emfesz gázkereskedői engedélyét. A Tigáz azt is hozzáfűzte, hogy a felhasználók ellátásbiztonságát és védelmét szem előtt tartva nem akarta kockáztatni a téli földgázellátás biztonságát.

A MEH azt vizsgálta az eljárásban többek között, hogy a Tigáz hogyan tájékoztatta a fogyasztókat, az új kereskedőt és az elosztói engedélyeseket a kereskedőváltás meghiúsulásáról. A hivatal a Tigázt mint földgáz egyetemes szolgáltatói engedélyes társaságot megbírságolta, mivel a Tigáz számára vagyoni előnnyel járt a kapacitások elmaradt átadása, és súlyosbító körülményként vette figyelembe, hogy a jogsértő állapot jelenleg is fennáll, valamint azt, hogy a Tigáz korlátozta a felhasználók szabad kereskedőváltását.