A Fidesz alelnöke szerint az MSZP a korrupció pártja. Kósa Lajos azért mondta ezt, mert a Zuschlag-ügyben még nem nevezték meg a politikai felelősöket. Az MSZP elnöke egy korábbi, hasonló tartalmú kijelentés miatt azt mondta, pert fontolgat.

Az ifjúsági tárca egykori minisztere és államtitkára, Gyurcsány Ferenc és Mesterházy Attila a Zuschlag-ügy politikai felelőse – mondta Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke a Parlamentben, napirend előtt. Kósa Lajos véleménye szerint, ha a két politikus tudott az ügyekről, akkor ők a keresztapák, ha nem, akkor az szegénységi bizonyítvány róluk.

Január végén mondta ki másodfokon a szegedi ítélőtábla, hogy Zuschlag János és társai civil szervezetek közbeiktatásával szabálytalanul használtak fel például költségvetési pénzt és uniós pályázaton nyert támogatást. Az összeg egy részéből baloldali politikai ifjúsági szervezetek rendezvényeit, táborait finanszírozták, valamint a kiskunhalasi MSZP alapszervezet működésre is költöttek a támogatásból.

Kósa Lajos elmondta, az MSZP-nek le kell vonnia a politikai konzekvenciákat, amit eddig nem tett meg. „Ha ez így marad, egyet lehet mondani: a szocialisták a korrupció pártján állnak, sőt, az MSZP maga a korrupció pártja. Könnyen levethetik ezt a vádat magukról, ehhez nem kell más, mint a két politikai felelőst megnevezni, és megkérni őket arra, hogy keressenek más boldogulást az életben, ne foglalkozzanak közéleti kérdésekkel” – fogalmazott.

Kövér László házelnök a felszólalás végén konstatálta, hogy a kormány részéről senki nem kíván válaszolni Kósa Lajos napirend előtti felszólalására. „Az MSZP-nek meg még nincs joga reagálni” – közölte a házelnök.

Kósa Lajos három hete lényegében ugyanerről tartott sajtótájékoztatót – akkor nem reagált az MSZP azonnal. Az MSZP elnöke, Mesterházy Attila az MTV reggeli műsorában mondta két nappal később, hogy pert fontolgat Kósa Lajos kijelentései miatt.

„Kósa Lajosnak sok jó ötlete volt, legutóbb éppen a devizahitelesek életét nehezítette meg egy-egy jó mondásával, hiszen az árfolyam rögtön megugrott, mikor államcsődről beszélt. Jobb lenne, ha kevesebbet beszélne, akkor talán kevesebb kárt okozna, az ilyen mondataiért pedig a bíróságon fog felelni” – fogalmazott.

Az MSZP szóvivője, Török Zsolt a mostani parlamenti felszólalásról azt mondta, hogy Kósa Lajos és a Fidesz a rossz munkanélküliségi adatokról és gazdasági helyzetről akarja elterelni a figyelmet.

Korábban a bíróságon egyébként meghallgatták Gyurcsány Ferencet és Mesterházy Attilát is. Gyurcsány Ferenc, az ifjúsági tárca korábbi vezetője azt mondta, nem tudott arról, hogy a FIBISZ egyedi támogatások révén próbálja finanszírozni a működését. Mesterházy Attila, a tárca akkori államtitkára pedig arról beszélt, hogy nem döntött pályázati pénzekről, és egy idő után nem is keresték ilyen ügyekkel.

inforadio.hu