81 éves korában elhunyt Munkács díszpolgára, Beca József, az 1956-os melbourne-i olimpia labdarúgó bajnoka.

Édesanyját születésekor elveszítette, édesapja pedig a második világháborúban hunyt el, így négy testvérével együtt mostohaanyja nevelte fel.

Megélhetéséért a háború utolsó napjaiban – ekkor éppen magyar állampolgárként – néhány hétig Budapesten lett gyári munkás, majd pár héttel a háború után, tizenhat évesen egy munkácsi fogorvos mellett vállalt inasi állást.
Beca József néhány évet letagadhatna

„A háború után szovjet lettem, kénytelen voltam oroszul is megtanulni, mert addig csak az alapszavakat ismertem” – mondta az Indexnek 2005-ben.

A Szovjetunió első magyar futballistája volt: „kétszer annyit kellett mutatnom, mint egy orosznak, mert a magyarokat vesztesnek kezelték, és ezt éreztették is mindig” – emlékezett vissza a háború utáni állapotokra.

Tizenhat válogatott játékos edzője volt. Zsukov marsallal baráti kapcsolatba került, egy legenda szerint szovjet miniszter is lehetett volna. Ukrajnában a legmagasabb állami kitüntetést kapta Kucsma elnöktől.

Amikor Magyarországon összehívták 2001-ben a sikeres határon túli sportolókat, verssel köszöntette hazáját és társait. Szabadidejében festegetett.