Az ENSZ Biztonsági Tanács (BT) brazil, indiai és portugál képviselői megvétózták a Líbia ellen tervezett nemzetközi szankciókat. A tiltakozás eredményeképpen a döntést elnapolták.

Az ENSZ BT szombaton azért ült össze a rendkívüli tanácskozásra, hogy a Líbia ellen hozható szankciókról döntsenek – a nemzetközi közösség a líbiai vezetés saját tüntetőivel szembeni erőszakos fellépését kritizálja. A tervezett szankciók fegyverzetszállítási, utazási korlátozásokat tartalmaztak volna, valamint Moammer Kadhafi, a rokonai és a rezsim kulcsfiguráinak vagyonzárolására is kiterjedtek volna. A brazil, indiai és portugál képviselők azonban megvétózták a kezdeményezést.

Szombaton korábban a török miniszter is arra szólított fel, hogy ne léptessenek életbe semmilyen szankciók Kadhavifal szemben, mert – a kormányfő szerint – azt a líbiaiak sínylenék meg. Recep Tayyip Erdogan attól tartott, hogy az ENSZ leginkább az olajkérdést, mint az emberek sorsát tartotta volna szem előtt. Angela Merkel német kancellár és az angol miniszterelnök, David Cameron azonban egyetértett abban, hogy az ENSZ BT-nek minél előbb meg kell hoznia a legszigorúbb szankciókat a líbiai rezsimmel szemben.

Merkel és Cameron azt is támogatja, hogy az Európai Unió is hozzon szankciókat Líbiával szemben.