A külföldi tudósítók beszámolói megerősítik, hogy Líbia keleti része a felkelők kezére került, miközben Kadhafi a nyugati felén, és a fővárosban próbál hatalmába kapaszkodni. A rezsim úgy tűnik, az al-Kaidával próbál riogatni, Kadhafiból egyik fia szerint tanácsadó lehet. Barack Obama amerikai elnök gyalázatosnak nevezte a vérontást.

Egy héttel a rezsimellenes tüntetések kezdete után a Líbiába keletről beáramló külföldi tudósítók beszámolói alapján egyre inkább úgy tűnik, hogy az ország kettészakadt, a keleti felén győztek a felkelők. A Guardian tudósítója szerint Bengázi, a tüntetések központja visszafordíthatatlanul kikerült Moamer el-Kadhafi irányítása alól.

A külföldi tudósítók érkezésével egyre több információ derül ki a néhány nappal korábbi harcokról, egy francia orvos szerint kétezernél is többen halhattak meg csak Bengáziban, de más becslések szerint is ezer fölött lehet az áldozatok száma. Miközben a keleti városokban a tüntetők győzelmüket ünnepelték, a helyiek beszámolói szerint szinte kísértetvárosra hasonlító Tripoli utcáin a rezsim fegyveresei és zsoldosok járőröznek. Napközben elszórt összecsapásokról érkeztek hírek a főváros környéki településekről.

Miközben Olaszország és több európai ország már az esetleges menekültáradatra készült, szerdán már nemcsak a líbiai-egyiptomi, hanem a líbiai-tunéziai határon át is menekültek az emberek Líbiából. A tripoli reptéren pedig több ezres tömeg alakult ki, a külföldiek tömegesen próbálták elhagyni a várost, és egyre több ország döntött állampolgárainak kimenekítéséről
index.hu