Aggodalommal tölti el Izraelt a Maghreb-térségben, és most már a Közel-Keleten is zajló lázongás – mondta az InfoRádiónak a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa. Gazdik Gyula szerint újabb arab-izraeli háború kitörése nem fenyeget, de a rakétatámadások és kommandós akciók elképzelhetőek.

Az izraeli stratégiai tervezők és politikai tényezők aggódnak a Maghreb-térségben és a Közel-Keleten tapasztalható események miatt, és ennek az aggodalomnak van is alapja – mondta az InfoRádiónak a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa, hozzátéve: Izraelben sokan vélik úgy, hogy az új egyiptomi hatalom nem lesz olyan szoros stratégiai kapcsolatban a zsidó állammal, mint a korábbi.

Az arab-izraeli békeszerződés miatt is aggódni lehet, hiszen Egyiptomban vannak olyan politikai tényezők, amelyek azt mondják: át kell értékelni a megállapodást, vagy népszavazást kell róla tartani. A hadsereg azonban, amely jelenleg az országot irányítja, egyértelművé tette, hogy a szerződésben foglalt kötelezettségeknek eleget tesz – hangsúlyozta Gazdik Gyula.

A békeszerződés egyes pontjait azonban az élet átírta – hívta fel a figyelmet a szakértő. Egyiptomnak a Gázai övezethez közeli területein, a Sínai-félszigeten csak rendfenntartó erőket szabadna állomásoztatnia. A Hamász fegyveresei azonban elkergették az ott lévő egyiptomi erőket, ezért Egyiptom több alkalommal is katonai kontingenst küldött át a Sínaira – az izraeliek jóváhagyásával.

Az izraelieket idegesíti az is, hogy Irán igyekszik megerősíteni a pozícióit a térségben. Ráadásul két iráni hadihajó haladt át a szuezi csatornán az egyiptomi kormány engedélyével.

Gazdik Gyula nem hisz abban a forgatókönyvben, hogy egy újabb arab-izraeli háború törne ki, ennek ellenére azonban szerinte elképzelhető az aszimmetrikus hadviselés (rakétatámadások, kommandós akciók).