A helyes fogmosás

Mindannyian azt hisszük, hogy tudjuk hogyan kell helyesen fogat mosni. De vajon tényleg így van ez? Fontos, hogy rendszeresen és a megfelelő technikával mossunk fogat, mert csak így lehet eltávolítani a dentális plakkot, amely a fogakon és a fogak között larakódó színtelen, ragacsos, vékony baktériumokat tartalmazó réteg és felelős a lyukak kialakulásáért, a fogínyvérzésért, a fogakat rögzítő csontok károsodásáért, sőt a fogak kihullásáért is.

Legalább naponta kétszer két percig moss fogat, kvadránsonként (a száj egyik negyedét jelentő fogcsoport) minimum fél percig.

Az Oral-B®-nek manuális és elektromos fogkeféi is vannak. Használd a Blend-a-Med fogkrémet és bármely jó minőségű Oral-B fogkefét:

A manuális fogkefe használatának sokak által javasolt technikája a következő:

A fogak külső oldalának tisztításakor a fogkefét tartsd a fogíny felé 45 fokos szögben. A fogkefével végezz gyengéd, rövid, előre-hátra irányú körkörös mozdulatokat a fogaktól és az ínytől elfelé.

• Ugyanezzel a mozdulattal tisztítsd meg a fogak rágófelületeit és belső oldalait.

• Az elülső fogak belső oldalainak tisztításakor a fogkefét tartsd egyenesen és a a fej végével végezz gyengéd fel-le irányú mozdulatokat.

• Ne feledkezz meg az íny vonalának tisztításáról valamint a hátsó fogakról sem. A nyelvedet is dörzsöld végig a fogkefével – ez segít a friss lehellet megőrzésében.

további információk a helyes fogmosáshoz

A fogorvosok azt javasolják, hogy legalább három havonta cseréljünk fogkefét, mivel az igénybevételtől a sörték előbb-utóbb elhasználódnak vagy szétnyílnak, és az új fogkefével a plakk hatékonyabban eltávolítható. Az Oral-B® kifejlesztette saját Indicator® technológiáját: a kék indikátor sörték elhalványodnak, ha szükségessé válik a fogkefe cseréje.

Fogmosási technika az elektromos fogkefékkel

Az elektromos fogkefék hatásmechanizmusa nagyban eltér a manuális fogkefékétől, viszont az átállás könnyű, mivel használatuk egyszerűen elsajátítható. A forgalomban kapható elektromos fogkefékhez mellékelt útmutató részletesen leírja használatukat. Az Oral-B® forgó-rezgő típusú elektromos fogkefék használata a következő:

• A fogkefe fejét lassan vezessük egyik fogról a másikra, a fogíny ívét és a fogak alakját követve. A fejet pár másodpercig tartsuk egy felületen mielőtt áttérünk a következő fogra.

• Fontos, hogy minden részhez hozzáférjünk, beleértve a fogak belső oldalát és rágófelületét, valamint a hátsó fogakat is.

• A fogkefét mindig a fogíny vonalát követe mozgassuk.