Lassan nyilvános lesz, hogy alig több mint két hónapjuk van hátra a gyógynövény alapú termékeket forgalmazóknak, hiszen április elsejével betilthatja ezeket az Európai Unió. Ugyanolyan törvények alapján korlátoznák a természetgyógyászatban használt gyógynövény alapú szereket, mint amilyenek szerint megszabták, hogy milyen szereket kell tartalmazniuk különböző élelmiszereknek ahhoz, hogy az üzletek polcaira kerülhessenek.

Szabó Zsolt biogyógynövény-termelő és -gyűjtő családi hagyományok révén csaknem harminc éve foglalkozik gyógynövényekkel. A korlátozás vállalkozását sodorhatja veszélybe. Szabó Zsolt biogyógynövény-termelő és -gyűjtő családi hagyományok révén csaknem harminc éve foglalkozik gyógynövényekkel. A korlátozás vállalkozását sodorhatja veszélybe.

Az új szabályozás lényege, hogy minden naturista termék gyógyszernek számít, ezért ugyanolyan szabályok szerint lesz forgalmazható, mint egy gyógyszer. Az engedélyezési eljárások hatalmas költségeit a kistermelőknek lehetetlen lesz megfizetni. Ám Szabó Zsolt mátraderecskei biogyógynövény-termelő és -gyűjtő szerint további veszteséget jelenthet, ha betiltják bizonyos gyógynövények felhasználását.

– Erre korábban már volt példa, az elmúlt években 30–40 gyógynövény tűnt el. Ezért nincs már a piacon a szájbetegségeket gyógyító rózsaszirom, vagy a légúti panaszokat enyhítő pipacsszirom. A betiltott gyógynövények korlátozását vagy eltörlését a cégünk is megérezte, több milliós kiesésünk lett – mondta Szabó Zsolt.

– Ha a jelenleginél is tovább korlátozzák és az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyéhez kötik a gyógynövények felhasználását, akkor annak beláthatatlan következményei lehetnek. Nemcsak a kisebb gyűjtők, a termesztők kerülhetnek bajba, hanem a nagyobb cégek is becsődölhetnek.

A zöldséges standokon is számos gyógynövény van, például a pirospaprika, mégsem akarja senki betiltani. Talán az is elegendő lenne, ha alaposabb tájékoztatás mellett lehetne a növényeket felhasználni. A gyógynövénytermesztők, gyógynövény-feldolgozók úgy érzik, hiába a több évezredes tapasztalat, a hatékonyság mellett tanúskodó sok eredmény, hiába minden érvelés, hogy nagyanyáink, nagyapáink, őseink tapasztalata. Sokan úgy vélik, nagy gyógyszeripari vállalkozások állnak a várható korlátozás hátterében.-írja a heol.hu