Az otthon beadható FRAGMIN 5000-es injekció egyáltalán nem, vagy csak kicsit hat, ezért a beteg életét is veszélyeztetheti, hiszen nem véd a vérrögképződés ellen. A pácienseket most arra kérik, nézzék meg a gyártási számot  , és azonnal cseréltessék ki hibátlanra.

A véralvadásgátlót a világ egyik legnagyobb gyógyszergyártója gyártja. A hazánkban kapható ampullákban van némi gyógyszer, Európában azonban több ezer adag úgy került piacra, hogy egyáltalán nem volt benne semmi, vagy ami volt, az nem tartalmazta a megfelelő hatóanyagot.

Magyarországon összesen 1995 doboz került belőle forgalomba, ennek fele el is jutott a betegekhez. Ezért ha valaki a hibás szériából vásárolt, akkor haladéktalanul vissza kell vinnie a patikába, ahol másikat kap ingyen.

Szabó Franciska, az OGYI kommunikációs szakreferense Híradónak elmondta, elsődleges a betegbiztonság, úgyhogy minél előbb szeretné a cég a betegektől visszahívni a készítményeket. Ne forduljon elő, hogy üres fecskendőt ad be magának a beteg.

Ebben az esetben ugyanis vérrög képződhet vagy trombózis illetve embólia alakulhat ki. A szert ugyanis éppen ezek megelőzésére írják fel, például sebészeti beavatkozások után.

Ha hatóanyag nélkül adja be magának az injekciót, akkor olyan mintha nem történt volna semmi, mintha vizet fecskendezett volna be magának, akár infarktust is kaphat az ember – közölte Paksiné Horváth Bettina szakgyógyszerész.

A gyógyszertárakból már visszavonták a hibás szériát, ahogyan osztrák és cseh patikákból is. Európában ebbe a három országba jutott a selejtes készletből.