Három moszkvai turistát biztosan megöltek az Oroszország észak-kaukázusi régiójában egy síközpont felé vezető úton. Két maszkos, gépfegyveres férfi a leállósávba szorította a síelők mikrobuszát, tüzet nyitottak, majd elmenekültek.

A mikrobuszban hatan utaztak, hárman azonnal meghaltak, három embert kórházba szállítottak, az NTV orosz tévécsatorna szerint az egyik súlyos sérült azóta meghalt a kórházban. A csoport Oroszország legmagasabb hegyére, az Elbruszra tartott.

Egy a Kaukázusi Emirátusért küzdő fegyveres szervezet által működtetett iszlámista honlapon azt írták, mudzsahedek ölték meg a turistákat, mert beléptek a háborús zónába. A kilencvenes években a Kreml két háborút is vívott csecsen szeparatisták ellen, a felkelés mostanra sokkal inkább vallási jelleget ölt és átterjedt a szomszédos régiókra is.

A turisták meggyilkolása azért is aggaszthatja az orosz hatóságokat, mert az Észak-Kaukázust jövőbeni síparadicsomként kezdték hirdetni, az elmúlt években 15 milliárd dollárt terveztek költeni öt üdülőhely fejlesztésére.