A Népszabadság szerint akár a várólistán is előzhet az, aki a műtéthez szükséges vért is magával viszi. A Magyar Nemzet arról számol be, hogy megszüntették a titkosítását azoknak a 2006. őszi bizottsági jegyzőkönyveknek, amelyeket a Gyurcsány-érában 80 évre államtitoknak minősítettek.

A Népszabadság arról ír, hogy akár a várólistán is előzhet az, aki a műtéthez szükséges vért is magával viszi. Az Országos Vérellátó Szolgálat csak mind nagyobb erőfeszítések árán tudja feltölteni a készleteit, ezért a személyes érintettségre alapozva próbálják rábírni az embereket a véradásra.

A nem életmentő szívműtétek harminc százalékához a SOTE szívsebészeti klinikáján a beteg már magával hozza a vért. Jelenleg ötven beteg van az intézmény várólistáján, és közülük egy olyan, aki a megfelelő vér hiánya miatt várakozik a beavatkozásra. A fővárosy Péterfy Sándor utcai kórházban viszont három napnál többet senkinek sem kell várnia a vérhiány miatt műtétjére.

Magyarországon a véradók száma folyamatosan csökken. Ma körülbelül évi ötvenezer véradással van kevesebb, mint néhány évvel ezelőtt. A hazai önkéntesek zöme 50-60 év között ember, akik életkoruk és romló egészségi állapotuk miatt fokozatosan esnek ki a véradásból, és nincs utánpótlás. Minez az ellátást már rövid távon is veszélyezteti, de az aktív véradók öregedése miatt arra lehet számítani, hogy öt év múlva nem lesz elég vér a csípőműtétekhez.

A Magyar Nemzet arról számol be, hogy megszüntették a titkosítását azoknak a 2006. őszi bizottsági jegyzőkönyveknek, amelyeket a Gyurcsány-érában 80 évre államtitoknak minősítettek. Az iratok szerint zárt ajtók mögött Szilvásy György még tagadta, hogy a Fidesznek köze lenne a rendbontókhoz, ugyanakkor nyilvánosan ennek az ellenkezőjét hirdette.

Az emberi jogi, rendészeti és nemzetbiztonsági bizottság két összevont ülésén elhangzottakat Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal akkori főigazgatója titkosította 80 évre, és Balajti László az NBK jogutódjának, az Alkotmányvédelmi Hivatalnak a vezetője oldotta föl a titkosítás alól nemrég.

Gulyás Gergely, a 2006-os eseményeket feltáró parlamenti albizottság elnöke a lapnak azt mondta: a jegyzőkönyvekből is látható, hogy semmi ok nem volt azok titkosítására. Kiemelte: a titkosítás kizárólag a korábbi kormányzat érdekeit szolgálata.

inforadio.hu