A demográfiai folyamatok és a szakképzés erősödése miatt az elkövetkező években várhatóan jelentős mértékben csökken a felsőoktatásba jelentkezők száma, ezért a Pécsi Tudományegyetem számára rendkívül fontos, hogy külföldi hallgatókat csábítson az intézménybe. Ezek a diákok nem csak a már kiépült kapacitás kihasználása miatt fontosak az egyetemnek: nem utolsósorban komoly összeggel járulnak hozzá a PTE költségvetéséhez. Az egyetem főleg Ázsiából és Afrikából szeretne hallgatókat városunkba csábítani.

A Pécsi Tudományegyetemen tanuló külföldi hallgatók képviselőivel egyeztetett január végén az intézmény vezetősége, ezzel is jelezve, hogy a külhoni diákok ügye újabban kiemelt fontossággal bír. A PTE azt szeretné elérni, hogy a mostani 1800-as külföldi diáklétszám öt éven belül két és félszeresére, 4500 főre növekedjen.

– Ez az egyik legfontosabb stratégiai célkitűzésünk. A hazai demográfiai válság és a szakképzés erősödése miatt ugyanis egyre kevesebben fognak a magyar felsőoktatásba jelentkezni – tájékoztatta a Pécsi Újság.hu-t dr. Komlósi László rektorhelyettes, aki az egyetem külkapcsolataiért is felelős.

A PTE főleg a Távol-Kelet irányába próbál nyitni, az intézmény ennek érdekében áprilisban egy nagyszabású Ázsia-konferenciát rendez, melyre Kínából, Japánból, Indiából, Koreából és Vietnámból is érkeznek szakemberek.

A pécsi egyetem, ha időben lép, hasznot húzhat az Európa-szerte tapasztalt diáklázadásokból, melyeket a tandíjemelés váltott ki.

– Ennek következtében sok ázsiai és afrikai hallgató fogja úgy gondolni, hogy Nyugat-Európa helyett inkább Magyarországra jön tanulni, ahol hasonlóan magas képzést kaphat, jóval kevesebb pénzért. Óriási hiba lenne, ha a PTE nem élne ezzel a lehetőséggel – mondta dr. Komlósi László.

Bár a közgazdaságtudományi karon már tizenöt éve folyik angol nyelvű oktatás, a külföldi hallgatók legnagyobb számban az orvosi karon tanulnak.

– Feljövőben van a műszaki kar is, és ugyancsak vonzó – bár még kevés külföldi hallgatója van – a művészeti kar, amely a költözés után a doktori iskolába és a mesterképzésekre is szép számmal tud majd ázsiai hallgatókat csábítani. De a bölcsészkarra is jönnek külföldiek, főleg szociológiára és pszichológiára – tudtuk meg a rektorhelyettestől.

A külföldi egyetemisták jelentős mértékben járulnak hozzá az egyetem költségvetéséhez, az orvosi karnak például évente kétmilliárd forintos bevételt „hoznak”.

Az ázsiai országok célba vételét az indokolja, hogy ezekben az államokban rendkívül széles középréteg alakult ki, így bőven található köztük potenciális PTE-hallgató.

http://pecsiujsag.hu/