Kihívók nélkül maradt az MTA elnöke és főtitkára – értesült a Népszabadság. A Magyar Nemzet megtudta, hogy az új koncepció szerint az általános iskola első osztályában nemcsak szülői kérésre lehetne buktatni.

A Magyar Tudományos Akadémia valamennyi, jelenlegi vezetője vetélytárs nélkül a májusi közgyűlésen, így újabb három évre Pálinkás József lesz az elnök és Németh Tamás a főtitkár – értesült a Népszabadság. Az egyetlen kivétel Kroó Norbert alelnök – ő már nem újraválasztható. Helyére a pillanatnyi állás szerint három jelölt pályázik.

A Magyar Nemzet birtokába került, jelenleg közigazgatási egyeztetés alatt álló változat szerint az általános iskola első osztályában nemcsak szülői kérés alapján lehetne megismételtetni a tanévet, a követelményeket nem teljesítő gyerekkel, hanem sikertelen javítóvizsga után is, amennyiben a nevelőtestület erről előzetesen tájékoztatja a szülőket. A szülő kérésére is ismételhetne a gyerek, ilyenkor az első év automatikusan előkészítő évnek minősülne. A koncepció szerint ingyenes tehetséggondozó oktatással és a lakóhelyen is igénybe vehető kollégiumi ellátással segítenék a hátrányos helyzetű gyerekek iskolai felzárkóztatását, a szakközépiskolákban pedig két érettségi tárgyat szakmai vizsgákkal kell majd kiváltani.

Több száz közlekedési szabálysértés süllyedt el érdemi intézkedés nélkül, derült ki két budapesti rendőr újraindult büntetőperéből. Az Index úgy tudja, hogy a szabálysértők között volt többek között Deutsch Tamás, Juszt László, Kaszás Attila és Demszky Gábor is. A vád szerint a két rendőr döntött ezekről az ügyekről, ők azonban felfelé mutogatnak. Az egyik vádlott szerint bizonyos esetekben feletteseik konkrét utasítására cselekedtek. Juszt László szabálysértési papírjára például Gergényi Péter egykori rendőrfőkapitány neve volt ráírva tollal, hogy ő kérte a megszüntetést. Kaszás Attila szabálysértésének elfelejtését a belügyminisztérium államtitkár-helyettese, Gulyás Kálmánét pedig Kacziba Antal egykori rendőr altábornagy kérte F. Károly szerint.

Ritkán látott egyetértésben bírálták az ajánlott béremelés kikényszerítésével kapcsolatos kormányzati elképzeléseket a Napi Gazdaságnak nyilatkozó gazdasági szereplők, legyen szó akár munkáltatókról, akár munkavállalókról. A kormány szerintük nem lepődhetett meg az adóváltozások negatív hatásain, mert ezt előre jelezték az OÉT-ben részt vevő szociális partnerek. A szabad béralku megszüntetése évtizedekkel ezelőtti állapotok visszahozását jelentené, figyelmeztettek munkaadói oldalról, a „kommandózással” kierőltetett bérek pedig elbocsátásokhoz vezethetnek, de akár a beruházási döntéseket is negatívan befolyásolhatják.

A daganatos betegek korszerű terápiájának leállításával lehetne 30-40 milliárd forintot lefaragni a TB gyógyszerkasszájából, ami nem indokolható – írja a Világgazdaság. Megszorítások helyett forrásbővítést ajánl a stratégiai kórházak szövetségének 100 milliárdos javaslatcsomagja. E szerint egészségügyi hozzájárulás címén megadóztatnák az egészségre ártalmas termékeket, az extrém sportot űzők és a balesetet okozók gyógyításának költségét pedig csak az állapot stabilizálásáig állná a biztosító.

Rengeteg pénzt hagynak a magyar bevásárló-turisták az osztrák boltok kasszáinál – derül ki a Burgenlandi Gazdasági Kamara felméréséből, amelyet a Pénzcentrum.hu ismertet. Főként a Vas megyeiek, illetve a Győr-Moson-Sopron megyeiek járnak át a határon és keresik az osztrák boltok polcain található különféle termékeket. Osztrák lapértesülések szerint a vizsgált időszakban mintegy 130 millió eurót költöttek a magyarok Ausztria Burgenland tartományában.