Az új törvényszöveg alapján nem kell regisztrálni a blogokat, és nem lehet bírságolni a külföldön bejegyzett médiacégeket. Orbán Viktor hétfői parlamenti beszédében még azt mondta, hogy a kormány a médiatörvény kapcsán visszaverte az elvtelen támadásokat, és egyetlen országközösség sem szólhat bele a magyar ügyekbe, most mégis megállapodtak az Európai Bizottsággal, hogy miben kell változtatni a törvényen. Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szerint azonban a mostani megállapodás nem jelent presztízsveszteséget a kormánynak, hiszen a törvényalkotói szándék ugyanaz maradt, legfeljebb pontosító rendelkezéseket kellet hozni.

Megállapodott Magyarország és az Európai Bizottság a magyar médiatörvény módosításában – jelentette be szerdán Brüsszelben Jonathan Todd, a médiaügyekben eljáró Neelie Kroes EU-biztos szóvivője. Mint közölte, a magyar kormányzat az uniós végrehajtó testület által felvetett mind a négy kérdésben Brüsszel számára megfelelő módon fogja megváltoztatni a törvényt – Todd tudomása szerint két héten belül.

E kérdések közül háromról korábban is többször volt szó nyilvánosan: az egyik a törvény érvényének a külföldi médiavállalkozásokra való kiterjesztése, a másik a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményének túl széles körre történő előírása, a harmadik pedig a túl szigorú regisztrációs kötelezettség. A negyedik kérdés – mondta a szóvivő – a törvény tanulmányozása közben később merült fel. Ez az egyének, illetve a többség és a kisebbség „megsértésének” tilalma, amit a gyűlöletkeltés vagy diszkriminációra felszólítás tilalmára változtatnak.