Csak korlátozott károkat okozott az iráni atomprogramban egy évvel ezelőtt a Stuxnet számítógépes vírus, de a fejlesztés lelassulásával időt nyert a diplomácia – véli egy amerikai kutatóintézet, amely szerdán hozta nyilvánosságra az esetről készült elemzését. A washingtoni székhelyű Tudományos és Nemzetközi Biztonsági Intézet (ISIS) úgy véli, hogy a vírus 2009 végén és 2010 elején mintegy ezer urándúsító centrifugát tett működésképtelenné a natanzi nukleáris központban működő 9 ezer közül.

A rombolás egyáltalán nem volt teljes. Feltételezve, hogy Irán óvatosságot tanúsít, a Stuxnet valószínűleg nem tesz tönkre több centrifugát a natanzi üzemben. Irán valószínűleg kiirtotta a vírust az ellenőrző rendszerből – írták az ISIS szakértői.

A Stuxnet bevetése, amelyet sokan Izrael és az Egyesült Államok számlájára írnak, nem csökkentette a dúsított urán termelését, de magyarázatot adhat arra, hogy az miért nem nőtt nagyobb mértékben. Az alacsony fokon dúsított urán felhalmozását folytatták, és akkora mennyiséghez jutottak, amely további dúsítással egy-két atombomba gyártásához elegendő.

Tárgyalásos megoldás híján azonban valószínűleg folytatódni fognak a hasonló támadások. „Alternatívát jelentenek az iráni atomlétesítményekre mért katonai csapásokhoz képest, amelyeket a többség amúgy sem tart hatékonynak” – véli az intézet.