Március 16-ától a fővárosban és több vidéki nagyváros vételkörzetében is kikerül az Echo Televízió a UPC analóg csatornakiosztásából. Bedő István, az Első Média Holding Zrt. vezérigazgatója nem érti a sietséget, hiszen a digitális átállást elhalasztották Magyarországon. A panaszkodó nézőknek azt javasolja, a szolgáltató ügyfélszolgálatán érdeklődjenek.

„Folyamatosan érkeznek a nézőinktől a panaszok, hogy azt az Echo Televíziót nem fogják tudni nézni a jövőben, amely hazánk egyetlen pártatlan közéleti-gazdasági csatornája” – mondta Bedő István.

Az Első Média Holding Zrt. vezérigazgatója elmondta, az Echo Tv Budapesten, valamint számos vidéki nagyváros, így például Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Salgótarján, Sopron, Székesfehérvár és Szombathely vételkörzetében is kikerül az analóg csatornakiosztásból, és március 16-tól csak digitálisan lesz fogható.

Bedő István elmondása szerint a kábelszolgáltató azzal indokolta a döntést, hogy kiürítik az analóg műsorsávot, és a digitális kínálatot kezdik el feltölteni.

A vezérigazgató azonban nem érti a nagy sietséget, Magyarországon a digitális átállás határidejét 2014. december 31-re halasztották úgy, hogy arra a feltételek megteremtése után, a legjobb esetben is csak jövő év végén kerülhet sor. Ráadásul olyan közéleti adók, mint a Hír Tv vagy az ATV továbbra is elérhetők lesznek a hagyományos csomagokban. Bedő István rámutatott, a több százezer háztartást érintő lépés a UPC Magyarország saját üzleti döntése volt, így a hozzájuk fordulóknak nem tudnak mást tanácsolni, mint hogy a szolgáltató ügyfélszolgálatán érdeklődjenek.

„Sokan felháborodtak a kiküldött tájékoztató levélen. Érezzük a reakciókból, hogy igenis nézni akarják az Echót, többletszolgáltatások igénybevétele nélkül is” – fogalmazott Bedő István.

A fő probléma az, hogy bár az Echo Tv továbbra is elérhető lesz a digitális kínálatban, ezeknek a csomagoknak az előfizetési díja drágább, mint az analóg csomagoké. A digitális vételre nem alkalmas tévékészülékekhez ezenfelül még külön beltéri egységet is be kell szerezni ahhoz, hogy a digitális csatornák elérhetővé váljanak.

A UPC döntése – egyelőre – csak a cég kábelszolgáltatását érinti, a UPC Direct alapkínálatában, valamint más kábelszolgáltatók analóg csomagjaiban továbbra is elérhető lesz a csatorna.
Magyar Hírlap