Egy radikális állatvédő szervezet hajóinak állandó zaklatása miatt döntöttek így. Nakaoku Tatszujának, a japán halászati ügynökség illetékesének közlése szerint a hivatalosan tudományos célú bálnavadász misszió február 10. óta szünetel a zöldek sorozatos beavatkozása miatt.

Hangsúlyozta, hogy amint a körülmények már biztonságosnak tekinthetők, a flotta folytatja a tervek szerint legfeljebb 945 bálna – más források szerint mintegy 850 déli csukabálna – elejtését. Kérdésre válaszolva azt sem zárta ki ugyanakkor, hogy a négy hajót a vadászati szezon márciusi végénél korábban vissza kell majd hívni.

A Sea Shepherd Conservation Society nevű amerikai környezetvédelmi szervezet hajói hetek óta üldözik a japán bálnavadász flottát az Antarktisz-közeli jeges vizeken, és megpróbálják blokkolni a vadászatot.

Tavaly júliusban a Sea Shepherd egyik aktivistáját egy japán bíróság kétéves felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, amiért felmászott egy bálnavadász hajóra. Ugyancsak tavaly a zöldszervezet egyik hajója elsüllyedt, miután összeütközött az egyik japán hajóval.

A Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) Japán tudományos célú bálnavadászatát kivételnek tekinti az 1986-os vadászati tilalom alól, kritikusok szerint azonban a tudományos célúnak mondott vadászat valójában kereskedelmi érdekeket szolgál. Tavaly Ausztrália panaszt nyújtott be Japán ellen a hágai Nemzetközi Bíróságon azt követelve, hogy a szigetország állítsa le a bálnavadászatot az Antarktisz körüli Déli-óceánon. Döntés legkorábban 2013-ban várható.