Az amerikai katolikus egyház nem csak engedélyezte, de meg is áldotta azt az App Store rendszerében elérhető Confession nevű mobil programot, amely segíthet a hívőknek a távgyónásban . A szoftvert fejlesztő Little iApps honlapján a fejlesztők elismerték, hogy a Confession nem helyettesíthet egy papot, de ennek ellenére a lehetőség adott. A keresztény felhasználók vagy akár az érdeklődők mindössze 1,99 dollárért megvásárolhatják az alkalmazást. A célok között szerepel a vallástól elforduló hívők digitális technológiák által való megszólítása.

Az egyház képviselői, Thomas G. Weinandy és Dan Scheidt tiszteletesek részt vettek a szoftver fejlesztésében. A Confession használatát Kevin C. Rhodes amerikai püspök engedélyezte, sőt később még meg is áldotta a programot. Ez az első alkalmazás, ami a Little iApps műhelyében készült. A Confession lehetőséget ad a lelkiismeret személyre szabott vizsgálatára, jelszóval védett profilok létrehozására és még egy útmutatót is tartalmaz a távgyónáshoz. Emellett a felhasználóknak lehetőségük van arra, hogy egy könyvben gyűjtsék össze bűneiket és a gyónásaikat.

Az üggyel kapcsolatban Frederico Lombadi vatikáni szóvivő kijelentette: „A gyónás megfelelő elvégzéséhez személyes kapcsolatra van szükség a gyóntatópap és a bűneit megbánó hívők között. Ezt nem lehet számítógépes programmal helyettesíteni.” A távgyónás nem új keletű dolog és különösen az Egyesült Államokban népszerű. A tengerentúlon már 2008-ban megszokott volt, hogy online gyóntak a hívek. A módszer Európában is elterjedt. 2007-ben Lengyelországban már elérhető volt egy számítógépes távgyóntató rendszer, míg Franciaországban tavaly indult el a telefonos gyónási lehetőséget biztosító szolgáltatás. Utóbbi azonban egyáltalán nem tetszett a francia katolikus püspöki karnak.

A Confession jelenleg kizárólag angol nyelven érhető el és egyelőre nem lehet tudni, hogy a mobil gyóntató program később más nyelveken is megjelenik.