A nagy nehezen nyilvánosságra hozott vizsgálati összefoglalókból teljesen világos, hogy az ügyek, az ügyekhez kapcsolódó városi cégek többségének az esetében, érezhetően soha nem kellett aggódnia a delikvenseknek azon, hogy „a hogyan tovább, hogyan lesz?”

Tutira mentek, kollaboránsok szerződtek spanokkal.

 

A kocsonyafesztivál alapítványi igazgatója, aki hosszú esztendőkön keresztül sok tízmilliós városi támogatást kapott „közhasznú” céljaira, magánszemélyként sikeres, kőkemény üzletasszonyként ugyanezen város, többé-kevésbé ugyanazon cégeitől, kommunikációs tanácsokért is több tízmillió forintot kapott.(Cégükben, az EUROCOM Kft-ben, ahol az asszony társtulajdonos volt, az ember kézbesítési megbízottként tette a dolgát. „Civilben” pedig megyei jogú városunkban, mindannyiunk alpolgármestereként szolgált.)

A rendelkezésre álló dokumentumokban ugyan a következő sztori nincs benne, de hála az Északhírnök egyik törzs – kommentelőjének, Bástya elvtársnak! Ugyanis ő volt szíves nyomra vezetni. Szóval, városi közösségünknek ernyedetlen és már-már altruista szolgálata közben, a Több, mint legenda alapítványnak két városi céggel, a Szocioprodukt és a Városgazda Kft-kel szemben, két kifizetetlen számlája keletkezett. Piti szűk négy millió forintról volt szó csupán. Jó tett helyébe, jót várj – gondolhatták a téli fesztivál sokat próbált szervezői és nem fizettek. Azután még mindig nem fizettek. A két városi cég sem küldött ám fizetési felszólítást, vagy meghagyást, mint az adóosztály szokott annak a galád Miskolcinak, aki mondjuk idestova ötödik napja nem fizette be a gépjármű adóját.

Inkább sztornózták a két számlát.

Talán azért olyan szürke és szétmállóan kelet – európai a mi közös miskolci világunk, mert természetes lehetett az, – egy hang tiltakozás sem volt, pedig annak idején mi is megírtuk – hogy a legnagyobb városi beruházáshoz, a Zöld nyílhoz, csupa budapesti cégnek lehetett módja „kommunikációs” tanácsot adni. Például a Consulting Centernek, amely vállalkozás a bukott polgármester egykori kampányfőnökének a cége. Az már csak hab a tortán, hogy ugyanezen kampányfőnöknek egy másik cége, 21,8 misiért, stratégiai tanácsokat is adott az erre egyébként bizonnyal rászoruló, másodlagosan sikeres hajdani városvezetőnek. (balázsi)