A számoknál sokkal fontosabbak a regényes részletek.

Hogy a miskolci Holdingnál mennyi lesz a büntető ügyek száma, a 17,6 milliárdos saját tőkéhez viszonyítva mit is jelent a Holding 30 milliárdos kötelezettség vállalása? Nos, mindez valószínűleg az elkövetkezendő hetek fontos helyi közéleti vitatémája lesz.

  Az, hogy a számviteli törvény, valamint a pénzügyi szabályok semmibevétele pontosan mennyi milliárd forint kárt okoztak városunknak, remélhetően az időszerűség talmi, de kikerülhetetlen parancsa révén fokozatosan a helyi nyilvánosság számára is feldolgozhatóvá válik.

Ám Miskolc új polgármesterének állapotfelmérő vagyonleltárából, a városi cégek hosszas átvilágításából és a rendelkezésre bocsátott háttéranyagokból – most, a február elsejei városházi sajtótájékoztató után – bravúros helyi korrajz körvonalazódhat.

Azt mondja például a jelentésnek egy gyönyörű, kelet-európai részlete: a Miskolc Tapolca Fejlesztési Kft-nél egy évben, csak szakértői díjakra, 31 millió forintot költöttek el. És őrzés-védelemre, még 12 millió forintot. Szóval ennél a szocialista helyi kuriozitásnál, kettő darab alkalmazott volt.

Az egyiknek az volt a neve, hogy Szellemi vezető. A másiknak meg az, hogy Szellemi előadó.
Ezek itt Miskolcon, aljasságukban teljes biztonságban érezték magukat. Elszaladt velük a ló: legalább beírták volna, hogy projektkoordinátor, meg projekttehénpásztor.
Amúgy a miskolci Holdingnál, ennél a néhány tízmilliárddal talán a kelleténél több fölös terhet vállaló cégnél, az államilag kitüntetett vezért tudják, hogy mennyiért életbiztosították közpénzből? 
37,5 millió forintért. 
Egyszerűen elképesztő: a vállalatcsoport vezetőit, összesen 14 kádert, 166 millió forint nagyságrendben juttattak még ebben a kulturált és konszolidált módon többlet jövedelemhez. A pofátlanság azután terebélyesedett: az MVK ZRT. vezetői is – a vezérigazgató, a gazdasági igazgató, a pénzügyi vezető és a műszaki vezető – 2006-tól kezdődően, 53 millió forint exkluzív biztosítási díjat élveztek. Az életbiztosítási díj az ő egyéni számlájukat gyarapította, amiről egyébként lejártkor, egy összegben rendelkezhetnek majd. Mindezt az éves, átlagosan, fejenként 20 millió forint felett jövedelmükön felül kapták a pofájukba a köz által finanszírozott miskolci vállalatvezetők… A kisemberek pártjának helyi maszopos letéteményesei tehát ezt gondolták korrektnek és igazságosnak: hiszen a MIK ZRT. vezetői is részesedtek ebből a szocialista mispóhéból. Mintegy 10 millió forintos nagyságrendben. Koponyánként.
A Káli-káder Halmai vezette grandiózus posztkommunista érdek és reflexhálózat csúcsszervében, ami a Miskolc Holding Igazgatósága néven kerül majd bele a miskolci helytörténetbe, úgy osztogatták a havi százezreket, mint szegény Kalap a fradistáknak a nyolcvanas években a fruttit: a szocialisták legfontosabb helyi pénznyelő automatái ugyanis jogosultak voltak javadalmazási szabályzatuk szerint a tiszteletdíjukon felül, annak 100 százalékos prémiumára is. 
Egyelőre ennyit: kocsonyafesztiválos, zöldnyilas, X centrumos folyt.köv.  (balázsi)