A Debreceni Ítélőtábla Dr. Kardos Sándor vezette büntetőtanácsa

2011. január 19-én megtartott nyilvános ülésén az I. fokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság ítéletét megváltoztatta, vagyis:

Simai László vádlott
bűnös
emberölés bűntettének kísérletében és
lőfegyverrel visszaélés bűntettében,
ezért a bíróság 10 év börtönbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte, súlyosítva ezzel az elsőfokon kiszabott 8 éves börtönbüntetést.

A bíróság ezenkívül elrendelte a vádlottra korábban kiszabott 2 év börtönbüntetés utólagos végrehajtását is.

A tényállás röviden:

A vádlott 2007. tavaszától szorosabb kapcsolatot ápolt Á. Éva debreceni lakossal, az asszony ingatlanában laktak, az ingatlan pincéjében egy presszó található.

Az asszonynak a vádlottal létesített kapcsolata előtt viszonya volt Ő. Szabolcs sértettel, aki időnként megjelent a presszóban és miután alkoholt fogyasztott, többször fennhangon sérelmezte a vádlott és a nő kapcsolatát, szavait hol a vádlottnak, hol az asszonynak címezve.

2008. június 17-én este a sértett felkereste a presszót, ahol a pultossal és a vendégekkel hangosan beszélt, üdvözölte a barátait.

2008. június 18-án a vádlott találkozott egy barátjával, egy másik kocsmába mentek, ahol szeszes italt fogyasztottak, onnan pedig később, 20.00 óra körül mentek vissza a „Gondűző”-be.

20.30 körül a sértett megérkezett a presszóba, aki már ittas állapotban volt, érkezését követően kezet fogott a vádlottal és annak barátjával is, italt kért, majd leült.
A vádlott indulatosan megkérdezte tőle, hogy miért zaklatja a családját.

A két férfi között szóváltás alakult ki, majd a vádlott a bárszékről felugorva megragadta a sértettet, kitaszította a presszóból, egészen a kapubejáróig, miközben azt mondta a sértettnek, hogy „gyere ki az életeddel játszol”.

A sértett nem ijedt meg a vádlottól, nem vette komolyan; tovább folytatták a dulakodást, majd a vádlott a nadrágja zsebéből egy összecsukható kést vett elő és azzal több ízben megszúrta-vágta a sértettet, felsőtestén és nyaktájékon is.

A vádlottat a barátja fogta le; a sértett ezt kihasználva elmenekült a helyszínről, de súlyos sérülései miatt nem jutott messzire, kb. 100 méterrel arrébb megállította egy autóval arra haladó ismerősét, aki sérüléseit látva kihívta a mentőket, akik nem sokkal később meg is érkeztek és elkezdték a férfi ellátását, majd később a Kenézy Gyula Kórházban életmentő műtétet hajtottak végre rajta.
A mentőszolgálat értesítette a rendőrséget.

A vádlott közben ruházatát átadta az élettársának, aki azokat kimosta.
A férfi ezután a barátjával együtt egy debreceni belvárosi szórakozóhelyre ment, ahol folytatták az italozást.
Előbb barátja ment vissza a bűncselekmény helyszínére, majd miután megtudta, hogy a rendőrség is keresi, a vádlott is visszament oda, ahol az intézkedő rendőrök elfogták.

A rendőri intézkedés során átkutatták a vádlott autóját és lakását és egy flóbertpisztolyt, illetve egy elektromos sokkolót találtak.

A bíróság a büntetés kiszabása körében enyhítő körülményként értékelte a vádlott ténybeli beismerő vallomását, azt, hogy két kiskorú gyermek eltartásáról kell gondoskodnia, hogy az eljárás során megbánó magatartást tanúsított, a sértettől bocsánatot kért, aki ezt el is fogadta, illetve kisebb nyomatékkal, de figyelembe vette a bíróság a sértett közrehatását is.

Ugyanakkor súlyosító körülményként értékelte a vádlott büntetett előéletét, illetve azt, hogy a bűncselekményt felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el, azt, hogy a cselekményt ittasan követte el, illetve a gátlástalan, garázda elkövetési módot, azt, hogy veszélyes eszközzel követte el a cselekményt és a hasonló jellegű, személy elleni erőszakos bűncselekmények elszaporodottságát.