Strasbourgban sok EP-képviselő nagyon keményen támadta Orbán Viktort a médiatörvény miatt, de a magyar miniszterelnök megkötötte már a megnyugvást hozó kompromisszumot. Orbán megígérte, hogy az Európai Bizottság javaslatainak gyorsan enged majd, a magyar törvény akár heteken belül megváltozhat. Ezzel van rá esély, hogy a most szerdai strasbourgi vita volt az utolsó nagy nemzetközi felháborodás a magyar médiatörvény miatt.

Orbán Viktor szerdai fellépésének  sikere lényegében eldőlt, még mielőtt belépett volna az Európai Parlament üléstermébe. Addigra megígérte ugyanis, hogy az Európai Bizottságra bízza a magyar médiatörvényt.
Megkötetett a kompromisszum

Mint a magyar elnökségről szóló vita utáni sajtótájékoztatóján elmondta, nem várja meg, hogy eljárást indítson a bizottság Magyarország ellen. Ha a bizottság módosítani akar a médiatörvényen, akkor a magyar kormány fenntartások nélkül, gyorsan engedelmeskedni fog.

A bizottság pedig megígérte, hogy gyorsan eldönti, hogy mit akar változtatni, nem húzzák az időt. Így akár már február végére leállhat a magyar médiatörvény körüli hisztéria. Mostantól az Európai Bizottság lesz a hunyó ha valami kifogás éri még a törvényt, hiszen a brüsszeli testületnek lényegében teljes felhatalmazást adott Orbán a módosításokra.

Innentől kezdve Orbán Viktornak lehettek kellemetlen percei a strasbourgi vitában, érhették nagyon durva támadások is, de elviselhetetlen, kiközösítéssel járó égéssel nem kellett számolnia-írja az index.hu