Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) közleményben tudatta, hogy nem tart nyilván és nem továbbít, illetőleg semmilyen eljárásban nem használ fel olyan adatokat , dokumentumokat, amelyek az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők ezen döntésének körülményeivel, okaival vagy jogfenntartásával kapcsolatosak – írja a Napi Gazdaság.

Ezzel is (meglehetősen hosszú idő eltelte után) jelezte, hogy a Stabilitás Pénztárszövetség által közzétett „jogfenntartó nyilatkozatot” értelmetlennek tartja. A szövetség ennek kitöltését és ONYF-hez eljuttatását azzal az indoklással ajánlotta [2] a magánnyugdíjpénztárakban maradni szándékozó személyeknek, hogy így a törvény hatályon kívül helyezése vagy megsemmisítése esetére már rendelkezésre áll a tag akaratnyilvánítása.

Ez azonban – hangsúlyozta az ONYF – megtévesztő és félrevezető tájékoztatás. A nyilatkozat ugyanis – mint arra a Napi által megkeresett jogászok már a közzétételekor is felhívták a figyelmet – a befogadására vonatkozó kötelezettség híján semmiképpen sem alkalmas a magán-nyugdíjpénztári tagság jövőbeni helyreállítására.

A Stabilitás által korábban közzétett, a magánpénztári tagság fenntartására szolgáló nyilatkozattal is gondjai vannak a nyugdíjbiztosítónak. Ez a társadalombiztosítási jogszabályok szerint későbbi igényt, követelést, illetőleg visszalépést a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe nem alapozhat meg. Ennek a nyomtatványnak a használatát sem javasolják. Az ONYF szerint ugyanis az abban feltüntetett adószám (helyesen: adóazonosító jel) olyan adat, amit a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek törvényi felhatalmazás hiányában csak az ügyfél írásbeli felhatalmazása esetén kezelhetnek. Ezzel pedig a nyilatkozattételi eljárás jelentősen bonyolultabbá, hosszadalmasabbá válik.

Közzétették viszont azt is, hogy az esetleges fennakadások, illetőleg a félreértések elkerülése érdekében az ONYF a jogfenntartó nyilatkozattal ellátott, illetőleg az egyénileg elkészített nyilatkozatok átvételének kötelezettségére nyomatékosan felhívta a személyes nyilatkoztatást végző nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek figyelmét.

Egyre több jogász véli úgy, hogy a maradó pénztártagokat teljes egészében nem lehet majd kizárni az állami nyugdíjrendszerből. Akad, aki ennek a véleménynek az alátámasztását látja abban is, hogy az ONYF befogadja a „záradékolt” nyilatkozatokat. Névvel egyelőre senki sem hajlandó vállalni ilyen véleményt.