Hónapokkal ezelőtt fiuk megmentéséért utaztak Ausztráliába, most mégis aggasztó híreket hallunk, pontosabban nem hallunk Palik Lászlóról és családjáról.

Alighogy beköszöntött az ősz, Palik László összecsomagolt Marsi Anikóval és két fiával, hogy Ausztráliában vészeljék át a telet. Ezzel a döntéssel idősebbik fiukat, Vilmost akarták megmenteni, aki több mint két éve küszködik krónikus légzőrendszeri betegséggel, közismert nevén a kruppal.

A fulladásos rohamokkal is járó betegség viszonylag gyakori a kisgyerekeknél, mivel nekik még eleve szűk a légcsövük, és a vírus okozta gyulladástól ez tovább záródik.

A betegséget a gyermek egy idő után „kinövi”, az első rohamok általában 6 hónapos és 5 éves kor között jelentkeznek, legtöbbjük az iskolás évek elejére túljut a kritikus időszakon, de mire kamaszkorba érnek, már szinte teljesen megszűnnek a jellemzően éjszaka jelentkező fulladásos tünetek.
Queenslandet elöntötte a víz.

A fertőzés és a súlyos rohamok ellen legkönnyebben úgy lehet tenni, ha az ember kiküszöböli a légúti megbetegedés esélyét, csakhogy ez a téli időszakban meglehetősen nehéz feladat.

Palik László tavaly februárban döntötte el, hogy mindenképp máshol kell átvészelni a hideget, amikor Vilike hörögve kérte: „Apa, segíts!”

A riporterből lett raliversenyző családjával együtt Ausztráliába költözött, tavasszal tervezik a visszatérést, korábbi beszámolók szerint jó döntés volt elutazni a világ másik felére, ahol télen van nyár: a kisfiúnak azóta csökkentek a rohamai, és gyógyszert sem kellett szednie.

Csakhogy az utóbbi napokban mégis aggódni kezdtek a közeli ismerősök: az egyik legjobb barátjának tartott Héder Barna már két hete nem éri utol a családot és semmiféle hírt nem kapott róluk.

Ez azért különösen ijesztő, mert Ausztráliából naponta hallani újabb és újabb áldozatokról az ott tomboló áradások miatt, az ismert magyar sztárcsalád pedig épp az árvízzel sújtott szövetségi államban, Queenslandben telel.

Héder Barna az Új Ásznak elmondta, bízik abban, hogy Palik még a héten jelentkezik nála és megnyugtatja, hogy minden rendben van velük.