A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rudabánya képviselő-testülete úgy döntött, kéri az 504-es számú statisztikai körzet módosítását és kezdeményezi Rudabánya város kiválását a Kazincbarcika és Vonzáskörzete Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulásból, és a hozzájuk csatlakozó településekkel egy új kistérséget kívánnak alakítani Rudabánya központtal – írta az Észak-Magyarország a pénteki számában.

A napilap szerint a rudabányai önkormányzat képviselő-testülete 2010. október 8-i határozatával hozta meg a döntést, a területfejlesztési tanács pedig novemberi határozatával elviekben támogatta az új kistérség alapítására irányuló szándékot, a szolgáltatásszervezés és feladatellátás megváltozását bemutató koncepció kidolgozásával.

Csatlakozási szándékát huszonegy település jelezte: Alsótelekes, Alsószuha, Bánhorváti, Dövény, Felsőkelecsény, Felsőnyárád, Felsőtelekes, Imola, Izsófalva, Jákfalva, Kánó, Kurityán, Nagybarca, Ormosbánya, Ragály, Rudolftelep, Sajókaza, Szuhafő, Trizs, Zádorfalva és Zubogy.

A leendő új kistérség lakosainak száma 20.901, tizenkét település halmozottan hátrányos, kilenc hátrányos és mindössze egy nem hátrányos helyzetű – olvasható a napilapban.