Bájos témával kezdjük az új esztendőt: az Ingatlanmagazinon megjelent egy cikksorozat a lakásmaffiáról. Az első részekben még csak az öltözzünk rétegesen szellemében osztott jótanácsokat egy nyomozó , meg leírta mi mindenre kell vigyázni, de az évindító cikükkben konkrét eseteket szednek elő. Van pár egész egyszerű módszer:

* A háztulajdonost egy benzinkút mögé csalta élettársa fia, ahol pár karddal felfegyverzett nehézfiú rövid verés után közölte vele, hogy itt tessék szíves lenni aláírni vagy levágjuk a kezét.
* Nővérke a kórházban a nevére iratta a haldokló néni lakását stb.

Ugyanakkor a legütősebb természetesen egy rafinált fehérgalléros sztori, amit tényleg csak nagy adag merészséggel és pofátlansággal lehet véghez vinni:

Egy nemrég történt esetben több sértett is jelentkezett azzal, hogy őket egy meghatározott bank budapesti központi fiókjában megkárosították. A bűnözők ugyanis egy banknak a fejléces nyomtatványaira különféle ingatlancímeket nyomtattak, azzal a szöveggel, hogy az ezekre nyújtott hitelek bedőltek, és a bank ezeket mélyen a valódi értékük alatt, gyakorlatilag a még fennálló követeléséért árusítja. A listára rendkívül vonzó árak kerültek fel.

Ezután a bűnszervezet egyes tagjai megkörnyékeztek általuk ismert gazdagabb személyeket, akikről tudták, hogy szívesen fektetik a pénzüket ingatlanba, és előadták, hogy ismernek olyan banki vezetőket, akik az árverést megkerülve a listán szereplő ingatlanokat az ott feltüntetett áron eladják részükre némi anyagi előny fejében. A bank központi fiókjának emeletén úgynevezett tárgyalók voltak kialakítva, ezeket az ügyféltérből nyíló ajtók választották el, azokban egy asztal és egy-két szék volt. Ezekbe az ügyféltérből bárki bemehetett, mivel a biztonsági személyzet nem tudhatta, hogy aki oda bemegy, éppen nem egy banki alkalmazottra vár. Ezt használták ki bűnözők.

Egyikük, már a sértett megérkezése előtt elfoglalta a megbeszélt tárgyalót, majd a társa, aki a listát a sértettnek bemutatta, elkísérte őt a bankba, és bevezette a tárgyalóba. Érdemes belegondolni az ötlet egyszerűségébe, és nagyszerűségébe. A sértett elé banki fejléccel ellátott, az eredetire megtévesztésig hasonló nyomtatványt tesznek, egy valódi banki irodában, öltönyös-nyakkendős, magát banki vezetőnek kiadó bűnöző fogadja. Ezzel szinte bárkit meg lehet téveszteni. A sértettek persze örömmel adtak át alkalmanként akár 10 millió forintos összegeket. Az átadott pénzről az eredetit megtévesztésig utánzó befizetési bizonylatot is kaptak, amelyet a magát banki vezetőnek kiadó csaló aláírt, és le is bélyegzett.