Öt forinttal nő a benzin, és hat forinttal nő a gázolaj ára szerdától a hazai töltőállomásokon – erősítették meg piaci forrásból a holtankoljak.hu értesülését. Így újabb rekordot dönt mindkét üzemanyagfajta ára: a benzin átlagára várhatóan 361, míg a gázolajé 351 forint lesz.

Idén eddig – a szerdai árakat figyelembe véve – 47 forinttal nőtt a benzin, 55 forinttal pedig a gázolaj ára.

Múlt héten két forinttal csökkent a benzin ára, a gázolajé nem változott, míg az autógáz ára átlagosan 7, a bioetanolé (E85) pedig 5 forinttal emelkedett.

Jövőre a szakértők szerint az árak az ideihez hasonlóan, folyamatosan araszolnak majd felfelé. A trend pedig mindenképpen erőteljes növekedést mutat mind a nyersanyagok, mind a késztermékek esetében. A kilátásokat döntően az befolyásolja, hogyan alakul a forint és dollár árfolyama, és az, mennyivel nő még az olaj ára.

Amikor itthon a 300 forintos literenkénti benzinár után után újabb rekordot döntött a benzin ára – 2008-ban, 315 forinttal -, akkor a hordónkénti olajár már 145 dollár volt, ám most még „csak” a 90 dolláros szint körül áll.

A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) adatai szerint idén az első kilenc hónapban 9,8 százalékkal, 2,212 milliárd literre esett vissza az üzemanyag fogyasztás a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Az APEH által közzétett, a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolással kapcsolatosan alkalmazható gázolaj ár december 1. és december 31. között 327,0 forint literenként – tájékoztatott a Nit. Hungary.
Szerző: holtankoljak.hu