Benyújtotta a vádiratot a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség a Nagykinizs településen idén márciusban történt emberölés ügyében.

Az ügy „skalpolós” bűnügyként került

a köztudatba, a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével a meggyilkolt asszony férjét vádolják.

Martossy György főügyészségi osztályvezető ügyész azt mondta: a vád szerint a 47 éves férfi és felesége között megromlott a viszony a vádlott italozó és ilyenkor agresszív magatartása, illetve féltékeny természete miatt. A férfi többször bántalmazta feleségét, volt olyan eset, hogy a nő kérésére rendőri intézkedés is történt.

Mint hozzátette, az idén március 17-én a feleség ittasan ment haza, ezért a férj veszekedni kezdett vele. Olyan hangosan ordított, hogy az utcán beszélgetők is hallották ezt. Az asszony ezután a pincelejáró előtti helyiségbe ment, hogy elszívjon egy cigarettát. A vádlott keresni kezdte, majd miután megtalálta, dühében lelökte a pince lépcsőjén.

A sértett hanyatt fekvő helyzetben zuhant a pince földes padlójára. A férfi lement a lépcsőn és az ekkor már hörgő nő fején a bőrt – egy tapétavágó késsel – a szemöldök felett fültől fülig felhasította, majd a hajas fejbőrt puszta kézzel hátrahúzva megskalpolta feleségét. Ezután a szobájába ment és lefeküdt aludni. Reggel visszatért a pincébe, felesége ekkor már halott volt – ismertette a vádat Martossy György.

Hozzátette: az esés következtében az asszony háti csigolyája eltört, s a gerincvelő is roncsolódott. Ez azonnali alsó végtagi bénuláshoz vezetett, a bordatörések következtében pedig a mellüreg megnyílt és jelentős mellüregi vérömleny alakult ki. A skalpolás folytán is jelentős vérveszteség lépett fel. A nő halála körülbelül fél óra alatt következett be.

Az osztályvezető ügyész arról is beszámolt, hogy a vádlott tagadta a cselekmény elkövetését, illetve „nem emlékezőnek” vallotta magát. Bűnösségét elsősorban az orvosszakértői vélemény adatai és a helyszíni szemle során rögzített adatok bizonyítják. A büntetlen előéletű vádlottat 10-20 éves vagy életfogytig tartó fegyházra ítélheti a bíróság – közölte Martossy György.