A 90 napot meghaladó késedelmes visszafizetések aránya az idén márciusban még csak 8,1 százalék volt, ez a szám mostanra elérte a 10,5 százalékot – mondta Bunna Gyula, a PricewaterhouseCoopers tanácsadó cég igazgatója, azaz több mint százezer bedőlt hiteles van. A miniszterelnök azonban nem fél, Orbán Viktor az Este című műsorban kijelentette: „Kilakoltatás nem lesz Magyarországon, senki nem találhatja magát a szabad ég alatt azért, mert nem tudja törleszteni a lakáshitelét.”

A kilakoltatási moratórium azonban, amelyet a kormány kihirdetett, áprilisban lejár. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője l ezzel kapcsolatban azt mondta: még egy kis idő kell ahhoz, hogy megtalálják a meghosszabbítás jogi formáját.

Az igazi segítség azonban a Nemzeti Eszközkezelő Társaság felállítása lenne, ezt viszont már szeptemberre ígérték. Azóta nem történt semmi. Ez az állami pénzből fenntartott társaság megvenné a bedőlt hitelesek lakását, a tulajdonosok pedig „nyomott áron” visszabérelhetnék, így nem kellene az utcára menniük.

A kormányfő erről azt mondta: akkor jön létre a társaság, amint „a hitelességünk tovább javul az év első negyedében”.