Népszerű városi legenda, hogy a szolgáltatók ” felütik a gázt” azaz felhígítják. Ezzel kapcsolatban mindenkinek van valamilyen jó története, az elhúzódó bableves főzésekről, és hideg lakásokról. amit a cirkó nem bír befűteni, csak hosszas erőlködés után. Nos a történet nem igaz , mert a gáz összetételét folyamatosan ellenőrzik. Lásd lejjebb.

Energiahivatal: bízzunk a gázkromatográfban
Az Energiahivatal szerint  nem lehet csalni a fűtőértékkel, a gáz minőségét ugyanis folyamatosan mérik a hitelesített gázkromatográfokkal, méghozzá a hazai gázvezeték-rendszer több pontján is.

A műszer minden nap reggel, azonos időpontban automatikusan hitelesíti önmagát az úgynevezett etalon gázzal, és eltérés esetén hibát jelez, amit azonnal kijavítanak. A fogyasztók ez alapján csak mért és ellenőrzött fűtőértékű földgázt kaphatnak. A gázkromatográf hétpercenként mintát vesz a vezetékben áramló földgázból. Ebből napi átlagot képeznek, majd a napi átlagból havi átlagot számítanak. Az elszámolás során a közüzemi szolgáltató ezzel az átlagos fűtőértékkel számol el fogyasztókkal.

A Magyarországon termelt földgáz minősége 2/H és 2/S minőségű lehet, ami az égési jellemzőkben tér el (Wobbe-szám, égéshő és fűtőérték). A közüzemi szolgáltató a fogyasztóval a forgalmazott földgáz minőségére is szerződik, és a gázkészülékeket a szerződött minőségre szabályozza be. Eltérő gázminőség esetén a készülékek nem működőképesek. A földgáz fűtőértéke leggyakrabban 34 MJ/m3, de van olyan hely az országban ahol ez az érték 28 MJ/m3 és előfordul 36 MJ/m3 is.