Jövőre rendezik a 115. Boston Marathont, melyre a szigorú nevezési szintidők ellenére is rekord gyorsasággal, nyolc óra alatt betelt az engedélyezett létszám. A nevezésről lemaradt futók panaszáradatára válaszul a rendezők megváltoztatják a nevezési rendszert. A változások egy része már a 2012-es versenyt is érinti majd.

2006 volt az első év, amikor a szervezők nem tudtak minden, a szintidőt teljesítő futónak rajtszámot adni. A következő években a nevezési létszám egyre rövidebb idő alatt telt be, 2009-ben 66 napig, idén viszont csupán 8 órán keresztül lehetett nevezni, miközben a túlterhelt számítógépes nevezési rendszer sem működött végig megfelelően. A versenyről lemaradt tömegek zúgolódása úgy tűnik, végre cselekvésre készteti a szervezőket.

A versenyigazgató elmondása szerint szakértőik már dolgoznak az új nevezési rendszeren. Az új rendszerben többek között változni fognak a szintidők, a mezőny létszám, valamint a szintidő megfutásához rendelkezésre álló idő is. „Mindegy, mi lesz a megoldás, végül ugyanannyi csalódott futóval állunk majd szemben. De szeretnénk mindenkinek egyenlő esélyt adni a bekerülésre. Ez a célunk.” – nyilatkozta Dave McGillivray.

Létszám

Az első Boston Marathont 1897-ben rendezték, 15 indulóval – idén a Boston Marathonon 23.126 futó állt rajthoz. A Hopkintonból induló mezőnyt a rendezők már most is csak komoly logisztikai erőfeszítések árán tudják biztonságosan elterelgetni a bostoni célba. A szűk, kanyargós utcák miatt a létszám további növelését a hatóságok az elmúlt években nem engedélyezték. Ennek ellenére a szervezők gondolkoznak egy maximum 3000 fős bővítésben.

Kiosztott helyek

A szervezők azt tervezik, változtatnak a kvalifikációs rendszeren is. Először is felülvizsgálják majd a szintidő nélkül kiosztott helyeket, melyet minden évben többek között a fő szponzorok, jótékonysági szervezetek, utazási irodák és meghívott hírességek kapnak meg. Az ilyen kiosztott helyek lassan a teljes mezőny egyötödét teszik ki (kb. 5000 fő). Az így bejutó futók sokszor mókás kosztümökben, sétálva-kocogva, hat óra körüli idővel érnek célba, ami joggal frusztrálja a szintidőt teljesítő de rajtszámhoz nem jutó maratonistákat.

A rendezők azt tervezik, hogy a szintidő nélkül szétosztott helyen számát csökkentik. Ez ellen viszont várhatóan hangosan tiltakoznak majd a résztvevő jótékonysági szervezetek, hiszen nekik a bostoni rajtszámok osztogatása komoly bevételt jelent. Vannak olyan futók, akik több mint 6000 dollárt adományoznak jótékony célra, hogy hozzájussanak az áhított rajtszámhoz.

Szintidők

Feltehetően változni fog a jelenlegi szintidők rendszere is, amikhez 2003 óta nem nyúltak hozzá a szervezők. Szerepel a tervek között egy olyan megoldás, mely szerint minden korcsoportban, nők és férfiak számára is két különböző szintidőt állapítanának meg, egy szigorúbbat és egy lazábbat, és a nevezés lehetősége valamivel hamarabb nyílna meg a szigorúbb időt teljesítő futók számára.

Emlékeztetőül, a 2011-es versenyre a következő szintidők voltak érvényesek (a szintidő +59 másodpercen belüli eredményt még elfogadják).

Korcsoport – ffi szintidő – női szintidő (2011)

18-34 3:10 3:40

35-39 3:15 3:45

40-44 3:20 3:50

45-49 3:30 4:00

50-54 3:35 4:05

55-59 3:45 4:15

60-64 4:00 4:30

65-69 4:15 4:45

70-74 4:30 5:00

75-79 4:45 5:15

80+ 5:00 5:30

Várhatóan a nemek arányán is megpróbálnak majd változtatni a szintidők segítségével. Jelenleg a teljes mezőny mintegy 42 százaléka nő, és az amerikai versenyzési statisztikák azt mutatják, hogy a jövőben a női részvétel további növekedése várható. A 18-39 éves korosztályban már idén is ötszázzal több nő, mint férfi állt rajthoz. Valószínű tehát, hogy ebben a korosztályban a női futók számára érvényes szintidő jelentősen szigorodni fog.

Sorsolás?

A versenyigazgató a sorsolásos rendszer bevezetését kategorikusan ugyan nem utasította el, de azt „nagyon valószínűtlennek” nevezte. „Nem szeretném, ha eltűnne az öröm, amit az amatőr futók éreznek, amikor egy kvalifikációs versenyen célba érkezve rápillantanak az órájukra és meglátják az időeredményt. Nem akarom, hogy a célba érve azt kelljen gondolniuk „Remélem, bejutok majd.” Fontos, hogy olyan legyen a rendszer, hogy a szintidők teljesítők rögtön elkezdhessenek örülni.” – nyilatkozta McGillivray.

Szintidő megfutásához rendelkezésre álló időszak

A szervezők most tesztelik az új rendszert, és remélik, hogy már január közepén hivatalosan is bejelenthetik a változtatásokat. Bár a változtatásokat csak fokozatosan vezetik majd be, az új rendszer már a 2012-es versenyre nevezőket is érinteni fogja. A tervek szerint a szintidő megfutásához rendelkezésre álló időszak 2012-re még feltehetően nem változik, tehát az idén szeptemberben illetve utána elért maratoni időeredményekkel lehet majd nevezni.

Forrás és képek: http://www.boston.com/