Lassan beleveszik Miskolc az éjszakába. Ez az a város ugyanis, ahol a helyi szocialista, dőreséggel teli bűnszövetkezet a tanácsházán nyolc esztendő alatt az egy négyzetméterre eső összeférhetetlenségek, szakértésre vonatkozó megbízási szerződések, valamint a projekt menedzserek és projekt asszisztensek, plusz a kommunikációs szakértők számát tekintve, egészen biztosan európai csúcsot döntött. (Még talán a baráti Belaruszt  is ideszámítva.)

Na, most ehhez képest kell értékelni a mi Tompa Sándorunk felszólalását a legutóbbi városi közgyűlésben arról, hogy a Holdingos vezetők leváltása után felütötte a fejét az összeférhetetlenség és az álláshalmozás. A veterán politikus az új városi vezetés személyi döntéseit leginkább a Turisztikai Kft és az MVK ZRT vonatkozásában kárhoztatta: mindkét kinevezett friss vezető esetében Tompa szerint összeférhetetlen az, hogy magáncégtulajdonuk is van, továbbá Czinkné Sztán Anikó szakértői megbízást is kapott az új városvezetéstől. Ez utóbbit Kriza polgármester egyébként cáfolta.

Azt kell mondanom, hogy ügyes. Tompa a saját és pártja szempontjából jól beszélt: tetszik, nem teszik, mára ő lett a legfajsúlyosabb helyi szocialista maradék.

Ebben a közgyűlési mezőnyben meg még külön hatott.

A közgyűlésen tapasztalhatók után még inkább nem lehet érteni az új városvezetést: mit akar az örökséggel, hogyan osztja meg a közös fájdalmat? Eddig, legalább két-három sajtótájékoztató erejéig kárhoztatták már a város gazdasági társaságainak korábbi politikai és valóságos vezetőit. Úgy, hogy neveket szinte alig mondtak, néhány konkrét ügyben pedig trehányul fogalmaztak.

A szocialisták természetesen, ahogy telnek-múlnak a hetek a választások után, láthatóan minden megszólalási lehetőségüket kihasználják. Mint a legutóbbi közgyűlésen is. Hiszen most már nemcsak egyszerűen védik a mundért, de vissza is támadnak. Azután pedig konkrét ügyeket próbálnak szisztematikus módon, az új önigazolásra felhasználni.

Nem csak és elsősorban a miskolci Fidesz meg a KDNP érdeke, hogy húsz esztendővel a rendszerváltozás után egyszer, végre, elszámoltathatóak legyenek a helyi közhatalom legutóbbi letéteményesei.

Név szerint.

Az elmúlt nyolc év számbavétele, a felelősök megnevezése, a miskolci helyi demokrácia és közélet elementáris igénye ma, 2010-2011 fordulóján.