Továbbra sem javul a levegő minősége Miskolcon, ám a lakók ezzel nemigen törődnek, a város éli mindennapjait, igaz , néhány gyalogos maszkot kötött szája elé.

Bár Kriza Ákos polgármester csütörtökön megegyezett a városi közlekedési társasággal, hogy pénteken üzemkezdettől, vasárnap éjfélig ingyen utazhatnak villamosokon, autóbuszokon mindazon autósok, akiknek érvényes forgalmi engedélyükben miskolci lakcím szerepel, csakhogy kevesebb autó legyen az utakon, ám a forgalom pénteken nem nagyon mérséklődött.

A városba bevezető utak továbbra is forgalmasak, csakúgy mint a belterületiek, a tömegközlekedési eszközök se zsúfoltabbak, mint máskor.

Miskolcon a levegő minősége rossz, csütörtökre virradóra a szállópor koncentrációja elérte, illetve meghaladta a szmogriadó riasztási szintjét, ezért a miskolciakat különböző korlátozásokra szólította, vagy inkább kérte fel a polgármester.

Szankcionálási lehetőség ugyanis nincs – ezt már Orosz Gábor városházi szóvivője mondta.

A családi házas övezetekben többen nem tudják értelmezte azt a felszólítást, kérést: mérsékeljék a szén-, fa- és olajtüzelésű kályhák, kazánok használatát.

F.Nagy Zsuzsa, a miskolci Ökológiai Intézet Alapítvány környezeti tanácsadója közölte: a fűtés korlátozása mínusz 10 fokban nem reális, a meteorológiai előrejelzések nem ígérnek egyértelműen kedvező változást a következő napokra.

A szakember azt javasolja: a gyerekek, az idősek, az asztmások, az allergiások kerüljék a belvárost és a város szűkebb völgyeit, lehetőleg ne mozduljanak ki a lakásból. A sportolók, a fanatikus kerékpárosok edzésüket halasszák el, az egészségesek is szájmaszkkal, kendővel közlekedjenek.

Az egészségügyi kockázat tehát komoly, kétszer annyian jelentkeztek már eddig a tüdőgyógyászati ambulancián mint egy átlagos téli napon – mondta, és hozzátette: „mindannyian tehetünk a levegőminőség javulásáért, gyalogoljunk, használjunk közösségi közlekedési eszközöket!”

nol.hu – barikad.hu