A jobboldalai napilap szerkesztőségi cikke szerint a nyomtatott sajtó és az internet szabályozása a jelenlegi gumiszabályok felszámolnák az írott sajtó szabadságát.

A Magyar Hírlap is szerkesztőségi cikkben tiltakozik az új médiatörvény ellen, a napilap online felületén elérhető cikkben a főszerkesztő-helyettes azt kéri a törvénytervezetet benyújtó fideszes képviselőktől, és név szerint L. Simon Lászlótól, hogy az új médiatörvény hatálya alól vonják ki a nyomtatott és internetes sajtót egészen addig, amíg nem dolgoznak ki megfelelő szabályokat ezeknek a felületeknek a szabályozására.

A cikk szerint amíg a rádió és a tévés piacot részletesen szabályozná az új médiatörvény, addig a törvényalkotók „az írott, print- és online sajtót szabad prédaként vetnék a Médiatanács és a fellebbezések folytán a sajtóügyekben összevissza ítélkező bíróságok elé”.

„A parlament most úgy készül az írott sajtó munkájának brutális korlátozására, egy újabb feljelentési és perelési lehetőség bevezetésére, hogy közben hatályban tartja a már ma is meglévő 41, zömében elavult és egymásnak is ellentmondó jogszabályi helyet, amely a sajtó működését korlátozza” teszi hozzá Huth Gergely, a Magyar Hírlap főszerkesztő-helyettese, aki szerint az új médiatörvény miatt várható feljelentéshullám, és az azt követő médiatanácsi vizsgálatok során kiszabott bírság „egyenlő lesz az írott sajtó szabadságának felszámolásával”.

„Ezért kérem Önt és képviselőtársait, hogy kezdeményezzék a médiatörvény kiegészítését az írott sajtótól elvárt etikai elvárásokkal. Továbbá (hogy ne halmozódjanak tovább a büntetőeljárások) párhuzamosan kezdeményezzék a büntető törvénykönyvből a becsületsértésre, rágalmazásra vonatkozó tényállások törlését és a titoksértésre vonatkozó különféle szankciók alól a sajtó mentesítését” -áll a Magyar Hírlap Online-on megjelent cikkben.

A Magyar Hírlap az EchoTv mellett Széles Gábor nagyvállalkozó tulajdonában van, a lap erősen jobboldali, Széles médiacégeinek vezetői közül pedig többen a kormányváltást követően jutottak vezető beosztásba a közszolgálati médiában. Az új médiatörvény zárószavazása december 20-án lesz.