Ismét földcsuszamláshoz riasztották szerdán a Miskolcon a tűzoltóságot – míg kedden a történelmi Avason volt földmozgás, most a város a majláti részére kellett kivonulniuk a lánglovagoknak .

Bódi Zoltán, a miskolci tűzoltóság szóvivője arról számolt be, hogy mintegy 20 köbméter föld csúszott le az Ibolya utca végén található hegyoldalról, fákat is magával ragadva, melyek a villanyvezetékekre is rádőltek. Az érintett területre már a tavaszi esőzések idején is ki kellett vonulniuk, hasonló okok miatt.

A MiNap Online-nak Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke beszélt az esetről, az ő munkatársaik észlelték a támfal beomlását, és értesítették az ÉMÁSZ szakembereit. Elmondása szerint a területen három család él, akik a földcsuszamlást követően ingatlanjaikban rekedtek, mivel a megcsúszott földdarab elzárja az egyetlen kivezető utat.

Jakubinyi a lapnak arról is beszélt, hogy szerinte a szakszerűtlenül kiépített vízelvezetési rendszer okozza a folyamatos problémákat. Véleménye szerint az út közútnak számít, így a problémára a megoldást a várossal egyeztetve közösen kell megoldani, s szakavatott tervezőt is be kell vonni a vizsgálatokba, mivel „a vízelvezetés központilag kiépített megoldása elengedhetetlen a térségben”.

Az áramszolgáltató a nap folyamán megkezdte a károk helyreállítását. Rinyu Zsuzsanna, a megyei katasztrófavédelmi szóvivő tájékoztatója szerint az utcában a telkekhez vezető murvás rész után szakadt le a föld. Emlékeztetett arra is, hogy a kedden, az Avas északi oldalán, a Latabár soron történt földcsuszamlást vélhetően az utóbbi napok csapadékos időjárása okozta. A nemrég épült támfal megrepedt, és ez okozhatta a bajt. A problémát pár hete már észlelték, s az utóbbi napok esőzései felgyorsíthatták a folyamatot. A Borsod Online értesülései szerint az érintett támfal vizsgálatára éppen szerda reggel került volna sor, de a természet gyorsabb volt.

Szakértői vizsgálat utáni hivatalos álláspont szerint nem tervezési hiba okozta a földcsuszamlást, hanem valószínűleg a megoldatlan vízelvezetés. A csapadék vélhetően a támfal mögé folyt le a hegyről. Az avasi omlással kapcsolatosan már kedden este közölte Pfliegler Péter, városüzemeltetésért felelős alpolgármester, hogy nem lesz szükség az ott élők kitelepítésére, mivel nincsenek életveszélyben.

A szerdára elkészült szakvélemény birtokában kijelenthető, hogy a károsodást és a csúszást az agyagos talaj teljes átázása okozta. A támfal maga nem károsodott, azonban körülbelül két métert megmozdult lefelé. A leomlott földet elszállítják, és helyét terméskővel töltik fel. Mivel természeti katasztrófának minősül az eset, a város a vis maior alaphoz fog fordulni segítség érdekében.

Kriza Ákos polgármester megjegyezte, hogy az esős időjárás következtében a továbbiakban is előfordulhatnak hasonló földcsuszamlások, ezért a katasztrófavédelemmel és az építési hatóság szakembereivel áttekintették, milyen potenciális vészhelyzetet teremthet még a városban a csapadékos tél és tavasz. A kritikus helyszíneket állandó figyelemmel kísérik, és a megelőzés érdekében is lépéseket tesznek.

A MiNap írása szerint az elmúlt nyolc évben hét vasbetonból és zsalukőből készült támfal épült a Nagyavason, mintegy 100 millió forint értékben, s idén is két újat alakítottak ki, összességében 34 millió forintért. Az esőzések és a domb geodéziai adottságai folyamatos veszélyforrást jelentenek, a támfalak építése nélkül félő volt, hogy egyszer az egész „hegyoldal” megindul. Az Avas alatt található az ország egyik legnagyobb lakótelepe.
hetivalasz.hu