A távolsági Volán-járatok hatvan százalékán van már ingyenes vezeték nélküli internet. A MÁV is tervezi ennek bevezetését – derült ki csütörtökön az RTL Híradóból.

Akár e-mailt is küldhetnek egymásnak az utasok a Volánbusz egyes járatain: 34 útvonalon olyan buszok járnak ugyanis, amelyeken bárki ingyen internetezhet. Mindössze egy mobiltelefon vagy laptop kell hozzá. A legtöbb ilyen készülék elvileg alkalmas arra, hogy érzékelje a vezeték nélküli internetet.

Kiesswetter Walter, a Volánbusz Zrt. kommunikációs irodavezetője elmondta: több, mint két hónapja van ingyenes wifi-elérhetőség a távolsági autóbuszok 60 százalékán. Az utasok nagy örömmel fogadták, a vezeték nélküli internetet egyre többen használják utazás közben – tette hozzá. A buszok ajtaján logó jelzi a szolgáltatást.

A vonatokra is szeretnének wifit szerelni – Szabó Anett, a MÁV Start szóvivője elmondta, hogy egy vasúti kocsi felszerelése több százezer forintba kerül, és a vezeték nélküli internet lefedettségén is javítani kell, most főleg a városok közelében erős a jel. A MÁV azonban jövő tavasszal több wifis próbajáratot indít. Átalakítanak 10, úgynevezett harmadik generációs intercity kocsit, amelyek a Budapest-Miskolc illetve a Budapest-Debrecen – Nyíregyháza vonalon közlekednek majd, és itt a tervek szerint lesz lehetőség az utasoknak ingyenes vezeték nélküli internet elérésére. A MÁV azt tervezi, hogy a többi útvonalon is internetes vonatok járnak később – tette hozzá.