Az újév első napjától azonban nem csupán egy kormánypárti főnök jelenti majd a változást, tizennégy területi államigazgatási szerv is integrálódik a fővárosi és megyei kormányhivatalokba . A szervezeti összevonás alé tartoznak a területi igazságügyi hivatalok, a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatalok, a földhivatalok, a regionális egészségbiztosítási pénztárak, nyugdíjbiztosítási igazgatóságok, munkaügyi központok és felügyelőségek, munkavédelmi felügyelőségek, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság regionális felügyelőségei, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal regionális irodái, az ÁNTSZ regionális intézetei, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal mérésügyi és műszaki biztonsági hatóságai, a Nemzeti Közlekedési Hatóság regionális igazgatóságai, valamint az Oktatási Hivatal regionális igazgatóságai. Kivételt képez a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal területi szervei, valamint az Államkincstár, amelyek nem lesznek részei a rendszernek  , de stratégiai együttműködésben állnak majd a kormányhivatalokkal.

Hatalmas apparátusra lehet tehát számítani ezeknél a területi csúcsszerveknél, ráadásul január elsejétől indul a megyei jogú városokban az egyablakos ügyintézés 300 munkatárssal. A kormányzati kommunikációs államtitkárságtól úgy tudjuk, vannak újonnan felvettek, és az eredeti állományból erre a feladatra képzettek is közöttük. November elején indult ugyanis a kormányzati gyorstalpaló, és még szintén decemberben ünnepélyes keretek között be is fejeződik a „kormányablak-kurzus”.

Az összevont megyei kormányhivatalok működtetésére összesen 87,5 milliárd forintot szán a kormány a jövő évi költségvetésben, ami eredetileg 7,5 milliárd forintot tartalmazott ezek működtetésére, ám Szabó Erika államtitkár módosító javaslatával, több tételből 80 milliárdos pluszhoz jutnak. A többlettámogatást – egyebek mellett – a Fogyasztóvédelmi Hatóság vagy az Országos Tisztifőorvosi Hivatal költségvetéséből csoportosították át.

Januártól tehát beindulnak a gigahivatalok, kérdés csak az, hogy elegendő volt-e az idő arra, hogy működésük és együttműködésük részleteit megfelelően kidolgozza az illetékes tárca. Mindemellett a reform következő lépéseként Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter már arról is beszélt, hogy jövő nyárra elkészülhet a járások visszaállításának menetrendje-írja nepszava.hu