Ötödjére sem sikerült érvényes és eredményes közbeszerzési eljárást lebonyolítania a Debreceni Önkormányzatnak a város új villamosainak beszerzésére. Szerintem Kósa Lajos sürgősséggel adjon be egy képviselői indítványt a Közbeszerzési Döntőbizottság megszüntetésére, és akkor végre biztosan menni fog a dolog…

Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy aki látott már közbeszerzési eljárást közelről, az tudja, hogy az bizony nem egy egyszerű történet. Én speciel láttam. Akinek volt már dolga a Közbeszerzési Döntőbizottsággal, az tudja, hogy az sem egy egyszerű történet. Nekem speciel volt. Tehát elöljáróban csak annyit, hogy szerény véleményem szerint a magyar közbeszerzési törvény, a közbeszerzési gyakorlat és bizony a döntőbizottság működése is hagy némi kívánnivalót maga után. Speciel nem is keveset.

Szeretném azt is leszögezni, hogy közbeszerzésre márpedig igenis szükség van. A közbeszerzés – legalábbis ha jó és egyértelmű a szabályozása – arra való, hogy a zsíros állami megrendeléseket ne a haverok kapják, hogy a közpénzeket de mutyiba a pártközeli cégek meg a rokonok markolhassák fel, és hogy a versenyeztetéssel a lehető legolcsóbb, vagy az összességében legjobb ajánlat győzzön. Vagyis hogy a közpénzek felhasználása a lehető leghatékonyabban történjék. Mondom, legalábbis ha jó és egyértelmű a szabályozása. És nálunk nem az.

De. De azért hogy ötödszörre se sikerüljön eredményesen lebonyolítani egy közbeszerzési eljárást, az mégiscsak abszurd. Tudom, hogy a magyar közbeszerzési gyakorlatban a vesztes – a dögöljön meg a szomszéd tehene is elv alapján – rendszerint megkifogásolja az eljárást, és ha a Közbeszerzési Döntőbizottság vizsgálódik, akkor ilyen adminisztratív őrületben, mint amilyen egy közbeszerzési procedúra, úgyis talál valamit.

Na de hogy négy elbukott közbeszerzési eljárás után ötödjére se sikerüljön tisztességesen, hibátlanul és pontosan előkészíteni meg lebonyolítani, az azért agyrém. Hogy már megint milliós bírságot fizet a Debreceni Önkormányzat – azaz pontosítsunk: a debreceni adófizető állampolgár – az elrontott eljárásért, az egyszerűen abszurd. Hogy ezzel a most már kínosan elhúzódó beszerzéssel lassan a nagyrészt európai uniós forrásból megvalósuló, sokmilliárdos villamosberuházás kerül veszélybe, lévén, hogy az uniós projekteknél nagyon szigorú határidők vannak, az azért elképesztő.

És Kósa Lajos ilyenkor bezzeg bújkál. Ha éppen a nemzetközi hitelminősítőket kell szidni, a forintot bedönteni, az új stadionra pluszpénzt kérni vagy éppen a devizahiteleseket megmenteni, akkor örömmel nyilatkozik. De ha azt kellene egyszer mondani, hogy igen, ezt most eltoltuk… Na, az szemmel láthatóan nagyon nem megy neki.

Mindenesetre két lehetősége van – ami, ha jól belegondolunk, valójában csak egy. Mert ugye lehetne az, hogy a debreceni polgármester rendet tesz végre a saját háza táján, és olyan stábot alkalmaz, akik hatodjára végre le tudnak bonyolítani tisztességesen egy közbeszerzési eljárást. Ezzel viszont be kellene ismernie, hogy a Debreceni Önkormányzat, azaz a Kósa-birodalom hibázott. Ezt pedig nyilván nem teszi, mert hogy ilyen nincs. Mármint a hibák beismerése úgy általában a Fidesznél nincs. Kósánál meg a habitusából adódóan pláne. (Kósa alpolgármestere egyébként már meg is mondta, hogy az adott ügyben is csak a Közbeszerzési Döntőbizottság a hibás, ők hoztak hülye döntést és kész.)

Akkor viszont tényleg csak egyetlen megoldás marad. A költségvetés módosító indítványairól már lekésett a polgármester-képviselő úr, tehát a Költségvetési Tanács költségvetési támogatás elvonásával történő megsemmisítéséhez hasonló eljárást nem tud alkalmazni, viszont adhatna be például önálló indítványként egy törvénymódosítást a Közbeszerzési Döntőbizottság megszüntetésére. Ha nincs Közbeszerzési Döntőbizottság, akkor például biztosan nem lesz, aki hatodjára is elmeszelje az elbaltázott debreceni közbeszerzést.

Lehetne persze még kormányhatározatban, törvényben, esetleg magában az Alkotmányban kimondatni szolid visszamenőleges hatállyal, hogy a debreceni villamostender csakazértis rendben zajlott, bármi is erről a Közbeszerzési Döntőbizottság álláspontja – de azért mgiscsak jogállamban élünk, vagy mifene. Ilyesmi nálunk egészen egyszerűen elképzelhetetlen.

Szóval, a polgármester úr szerintem már holnap nyújtsa be sürgősséggel a javaslatát, hogy még karácsony előtt elfogadhassa a parlament. Mert amíg ezt nem lépi meg, addig a debrecenieknek a kettes villamos helyett marad Tenessee Williamsé: a vágy villamosa.