Százhúsz kilométeres széllökést is mértek

Ezekben az órákban halad át Magyarország nagy része felett egy hidegfront, amelyet helyenként viharos szél kísér. Balatonmáriafürdőnél csütörtök reggel óránkénti 120

kilométeres széllökést is mértek.

Fodor Zoltán veszélyjelző meteorológus elmondta, hogy a legtöbb helyen óránkénti 70-85 kilométeres szelet mértek, a fővárosban a reggeli legerősebb széllökés 83 kilométeres volt.

A rendkívül gyorsan haladó hidegfont nyomán az ország térségei között jelentős hőmérsékleti különbségek alakultak ki: míg délen van olyan település, ahol nemrég 14 fokot mértek, addig Győr térségében 1-2 fokot mutatott a hőmérő.

Csütörtökön a Balaton vízszintje a sokéves maximumot megdöntve 126 centiméterre nőtt, amit a viharos szél további 20-25 centiméterrel emel, így a víz sok helyen elárasztja a déli partot. A rendkívüli helyzetről tájékoztatják a polgármestereket. Főleg Balatonfenyvesen, Balatonmáriafürdőn és Balatonkeresztúron lehetnek gondok.

A legkevésbé szeles Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Békés megye területe lesz. Ezeken a helyeken a szél várhatóan nem haladja meg a 65-70 kilométeres óránkénti sebességet.

Délutánra valamelyest gyengül a szél ereje, ám pénteken újabb széllökések várhatók; ezek már csak óránként 60-65 kilométeres erősségűek lehetnek.

A front csapadékot is hoz, de nem kell számottevő esőre számítani, legfeljebb helyenként 1-6 milliméternyire. Az eső napközben fokozatosan havas esőre majd hóra vált át, számottevő hótakaró azonban várhatóan nem alakul ki. Egyes helyeken, főleg délnyugaton és esetleg északkeleten lehet számítani 1-2 centiméteres friss hóra, de valószínűleg az sem marad meg huzamosabb ideig.