Brit zenei szaklap cikke a miskolci operafesztiválról

A Londonban megjelenő mértékadó folyóirat, az Opera Now idei utolsó számában a Bartók+ Miskolci Nemzetközi Operafesztivál 2010-es programját méltatja

Brendan G. Carroll írásában kiemelte, hogy a Bartók+Európa 2010 Miskolci Nemzetközi Fesztivál a gazdasági nehézségek ellenére újabb ragyogó programot mutatott be.

„Az európai együttesek meghívása, valamint a saját produkciók igazi kozmopolita hangulatot kölcsönöznek a vidéki fesztiválnak” – fogalmazott a kritikus, aki dicsérte Britten Lukrécia meggyalázása című művét a németországi Gerai Színház előadásában. Mint hozzátette: a darabot nehéz színpadra állítani és elénekelni, ám „ez az egyszerű, sallangmentes és határozottan megfogalmazott produkció segített összpontosítani a drámára”. A szerző megjegyezte ugyanakkor, hogy nem minden színpadra lépett énekesnek ment könnyedén az éneklés angolul.

A Prágai Nemzeti Színház vendégjátékát, Mozart Don Giovannijának előadását elragadónak találta a cikk szerzője. A címszerepben szerinte Adam Plachetka személyében igazi csillag mutatkozott be.

A brit újságíró Erkel Ferenc első vígoperája, a Kolozsvári Magyar Opera produkciójában előadott Sarolta előadásával kapcsolatban arra felhívta a figyelmet a zeneszerző születésének 200. évfordulójára. Mint írta, már az opera nyitánya meghatározta a hangnemet, amelyet „Offenbach, Rossini és Sir Arthur Sullivan crossoverének” nevezett. Carroll szerint Laczkó Róbert különösen jó volt Gyula vitézként, Sándor Árpád pedig nagy hatású volt, mint Ordító kántor.

A cikk kitér arra, hogy Strauss Daphnéja koncertverziójához erős csapat állt fel „a kiváló Rost Andreával”. Az Opera Now szerint a show igazi sztárja Kocsis Zoltán volt, aki a Nemzeti Filharmonikus Zenekart és Énekkart vezényelte.

Szombaton este a Miskolci Nemzeti Színházban rendezik a fesztivál immár hagyományos ünnepi gáláját, amelyet Kovács János vezényel. A szólisták: Jevgenyij Nyesztyerenko, a moszkvai Bolsoj Színház szólistája, a Bécsi Opera örökös tagja, valamint az I. Saljapin Énekverseny helyezettjei, vagyis Venyera Gimagyijeva (szoprán), Szvetlana Kaszjan (szoprán), továbbá a 2010-es Armel Operaverseny második helyezettje, Haja Zsolt (bariton) és a IV. Szentpétervári Énekverseny díjazottja, Igor Turcanu (tenor).